Dags formulera en rödgrön berättelse

Opinionsbildare Helle Klein är politisk chefredaktör på Aftonbladet och därmed en av vårt lands viktigaste opinionsbildare. Det är drygt ett år till valet 2010. En maratonlång valrörelse är redan i sin linda. Helle Klein ser med optimism på att de rödgröna kan vinna regeringsmakten.

Helle Klein är politisk chefredaktör på Aftonbladet. Hon önskar att socialdemokraterna formulerar en rödgrön berättelse tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Helle Klein är politisk chefredaktör på Aftonbladet. Hon önskar att socialdemokraterna formulerar en rödgrön berättelse tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Foto:

Piteå2009-08-22 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
För en tid sedan efterlyste du i Aftonbladet att det vore dags att formulera en rödgrön berättelse.
Hur ser din rödgröna berättelse ut?
- För en tid sedan var jag i Tyresö och talade inför kyrkovalet i september, då passade jag på att diskutera kring de mer ideologiska frågorna. Jag tror att det finns ett behov för partiet att gå till sina ideologiska rötter. Hur ska vi gestalta vad vi vill med solidariteten? Hur ser maktlösheten ut? Vem ska stå på de maktlösas sida?

Helle Klein menar att S måste vidga perspektiven. Man får inte bli hemmablind. Vad händer i förorterna och vad händer ute i Sverige? Det är frågor som man måste ställa sig.
Det finns utmaningar i det rödgröna samarbetet, dels det röda som ska ha en brinnande låga och ständigt bekämpa orättvisor och ojämlikhet, dels det gröna med sina framtidsfrågor. Då handlar det om omvandlingen till ett hållfast samhälle både ekonomiskt och socialt.

Klein anser att partiet saknar en fullödig rödgrön berättelse. Det kan dels ha sina orsaker i att de ideologiska frågorna inte står så högt på dagordningen och på att dagspolitiken tar allt mer tid. Hon menar att man någon gång ska gå ifrån dagspolitiken och diskutera ideologi och framtid.
- Det finns så många ensamma och utsatta i vårt samhället. Det är lätt att bli övergiven när ansvaret läggs på den enskilde individen. Det är på mig själv allt ska bero. Solidariteten finns inte. Här kan den socialdemokratiska berättelsen göra skillnad. Tillsammans blir vi någon. Det är solidaritetens grund.
Vi tycks gå mot ett tudelat samhälle, där högeralliansen är starka i storstäderna och vänstern på landsorten. Kan S vända detta?
- EU-valet var en väckarklocka. Det var storstäderna som dominerade och Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val någonsin. Samhället befinner sig i snabb förändring. Många är rädda för framtiden, känner en saknad av det gamla. Det här är inte det Sverige de trodde på en gång. Då sprider sig vanmakt och maktlöshet. Ur detta kan växa reaktionära strömmingar och främligsfientlighet.

Förr var det arbetsrörelsen som formulerade framtidsfrågorna på ett sådant sätt att människor förstod. Det fanns tillit och en vilja att bygga framtiden, betonar Helle Klein. Alla kunde vara med, och att en annan värld var möjlig. Nu ser man inte möjligheterna och man känner sig utanför.

Hur ser du på Mona Sahlin som S-ledare?
- Mona Sahlin känner sig allt mer trygg i sin roll som partiledare och självförtroendet har stärkts. Om någon kan föra fram det socialdemokratiska budskapet just nu så är det Mona. Hon gillar att arbeta i underläge. Som vallokomotiv växer hon. Då blir hon en svår motståndare.
Hur tror du det går i valet ?
- Det blir jämnt. Det gäller för vänstern att entusiasmera de egna väljarna. De får inte fastna på sofflocken. Det fackligt-politiska samarbetet är ytterligare en nyckel till en valframgång.

Helle Klein har skrivit om politik i 20 år. Först som chefredaktör på Örebro-Kuriren och nu som politisk chefredaktör på Aftonbladet. Hon stortrivs. Att vara opinionsbildare på Nordens största dagstidning är självfallet ett önskejobb. Detta även om hon nyligen är prästvigd.
Någon gång i en avlägsen framtid kan kanske, kanske den nu 43-åriga chefredaktören kan tänka sig att arbeta i kyrkan.
Läs mer om