Dags för politiskt mod modell Norge
KVINNOKAMP. Det brukar ropas på finsk sisu när det krävs litet jävlar anamma. Och det tycks vara vad som krävs för att förändra attityder mot kvinnor i världens mest jämställda land. Finsk sisu, men framför allt politiskt mod av norsk kaliber.
Norges regering hade mod att lagstifta om kvinnokvotering till bolagsstyrelserna och en överväldigande majoritet av bolagen är nöjda eller mycket nöjda med nyordningen. Kvinnor är bra för affärerna.
Foto: HASSE HOLMBERG / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den tillträdande borgerliga alliansregeringen var inte intresserad av Catarina af Sandebergs lagförslag, men ute i Europa är intresset stort. Länder som Frankrike, Schweiz och Österrike har kommit långt på vägen mot kvoteringslag. Norge har sin lag på plats liksom Spanien. I Spanien gäller lagen än så länge enbart de statliga bolagen.
En undersökning från våren 2007 (och den är fortfarande aktuell) visar att styrelserna i 147 stora och medelstora börsbolag till 82,3 procent består av män och 17,7 procent av kvinnor. När samtliga börsbolag räknas in är obalansen ännu större.
Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, fp, är emot kvotering och säger att kvinnornas väg till styrelserummen ska gå via chefsposter. Annat är övergrepp på ägarna. När den här undersökningen publicerades sa hon att hon skulle prata med Svensk Näringslivs vd Urban Bäckström om saken. Om det samtalet har hållits, må det ha varit Urban Bäckström som övertygade Nyamko Sabuni om att läget är bra som det är.
Svenskt Näringslivs förklaring till att kvinnorna är så få i bolagsstyrelserna är att de inte har lyckats bli chefer och det i sin tur beror på att de inte har rätt kompetens. De måste utbilda sig. Hur mycket då?
Två av tre som examineras från högskola och universitet är kvinnor och de har de bästa betygen, men det är männen som tar jobben. Högskoleexamen är inte längre något krav.
Kvinnorna som trots allt lyckas bli chefer har det tufft. Det gäller att ha starka nerver och tjock hud. En färsk SCB-undersökning visar att kvinnorna mobbas tillbaka till baslinjen. Åtminstone görs tappra försök. Undersökningen avslöjar att var femte kvinnlig chef har blivit trakasserad just för att hon är kvinna. Värst är det, inte oväntat, på arbetsplatser som domineras av män. Där mobbas kvinnorna både av chefer och arbetskamrater.
Det är manliga normer som gäller och attityderna försvinner inte förrän det blir lika vanligt med kvinnliga som manliga chefer, säger Cecilia Fahlberg, ordförande för fackförbundet Unionen som beställt undersökningen.
Veckans Affärer, VA, som förtjänstfullt gräver i det ojämlika näringslivet, har i senaste numret en artikel som väcker både sorg och vrede. VA har frågat 500 kvinnor från sin årliga lista över näringslivets mäktigaste varför så många väljer att ge upp kampen om toppjobben. Kvinnorna berättar att så länge de befinner sig på lägre nivåer går de an. Så länge de är unga, söta och ofarliga får de vara med. Som en slags maskot.
Vid 40-45 års ålder när ungdomens fräschör övergått till mognad, erfarenhet och kompetens är det stopp. Då har de kommit så långt upp i företagshierarkin att de konkurrerar om toppjobben. Den söta maskoten har blivit ett allvarligt hot och stoppas med avancerade trakasserier och djävulskap som gör arbetsmiljön outhärdlig. Kvinnorna slår huvudet i glastaket och ser sig omsprungna av allt yngre män. Det är sorgligt, det är skamligt och det är ansvarslöst slöseri med kompetens.
I denna tid då världen skakas av en finanskris vars botten ingen känner, kan det förefalla futtigt att ta upp attityder och värderingar av kvinnor visavi män och kvinnors möjligheter att göra karriär. Men kanske är det så att allt hänger samman. Med fler kvinnor på vd-poster och höga chefsjobb och fler kvinnor i styrelsebolagen kanske vi slapp omvälvande finanskriser med åtföljande reningsbad där företag, arbetstillfällen och hushållskassan försvinner med badvattnet.
Obalansen inom näringslivet handlar inte om något annat än könsdiskriminering. Gör som Norge; lagstifta om könskvotering och lagstifta om delad föräldraförsäkring. Det kommer både män och kvinnor att fara väl av.