Dags för lite djävlar anamma
KONGRESS. Kristina Zakrisson, omvald ordförande för socialdemokraterna i Norrbotten, är orolig över den borgerliga alliansregeringens attacker mot a-kassan. Det har hon anledning att vara. De omfattande ingreppen i arbetslöshetsförsäkringen är ett raffinerat sätt att försvaga fackföreningsrörelsen och därmed också socialdemokraterna.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
När Norrbottens socialdemokrater höll partikongress i Arvidsjaur kom a-kassan åter i centrum. Ett uttalande om att arbetslösa ska kunna överleva på a-kassan i väntan på nytt jobb antogs. Bara att LO-distriktet 2007 lägger fram förslag till ett sånt uttalande är anmärkningsvärt. Att a-kassan ska gå att leva på var, till ganska nyligt, en självklarhet.
A-kassan är en omställningsförsäkring, inget sätt att långsiktigt försörja sig på. Men "omställning" betyder inte att den som blivit arbetslös ska tvingas ta i stort sett vilket jobb som helst, var som helst, till i princip vilken lön som helst.
"Omställning" kan också betyda möjlighet att vidareutbilda sig, få nya kunskaper, ny kompetens, byta inriktning i yrkeslivet. Under tiden, i väntan på det nya jobbet, ska den arbetslöse kunna leva på sin a-kassa. Det var grundtanken med försäkringen. Att stärka de arbetslösas ställning och hindra att arbetets villkor uteslutande sattes utifrån arbetsgivarens intressen.
Regeringen Reinfeldt tycks emellertid ha en helt annan syn på a-kassan. Ser den som en styggelse. Ett påfund som håller människor borta från en arbetsmarknad som skriker efter folk. Därav borgerlig reformering av a-kassan i racerfart. Dyrare avgifter, sämre ersättning och tuffare regler för att överhuvudtaget få vara med.
Vilka konsekvenserna blir av alliansregeringens fortlöpande ingrepp i a-kassan är det ingen som vet. Att människor drabbas av ekonomiska problem, sociala problem med splittrade familjer, psykisk och fysisk ohälsa är helt säkert. Frågetecknet gäller omfattningen.
Försämringen och de chockhöjda avgifterna har lett till att tusentals medlemmar straffat ut sig. De har inte mäktat med att betala. I januari uteslöts 17 253 medlemmar ur Kommunals a-kassa. Normalt brukar 600 åka ut på grund av bristande betalning. Tiotusentals lämnar också a-kassorna frivilligt. Främst unga och äldre som chansar på att de inte ska bli arbetslösa och om så skulle ske, ändå hoppas kunna hanka sig fram på något vis.
Utvecklingen går stick i stäv med regeringens planer. Pengarna från den höjda a-kassan är intecknade till finansieringen av skattesänkningarna. Finansminister Anders Borg och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin tänker inte se mellan fingrarna. Pengarna ska in.
Vill inte förbunden själva stå för notan eller lägga ut bristen i kassan på övriga medlemmar, får de fixa betalningen på annat sätt. Staten ska ha pengarna. Så nu jagas de som straffat ut sig genom bristande betalning av inkassokrav och hot om indrivning via kronofogden.
Nästa steg är obligatorisk a-kassa. Införs första juli nästa år. Det är ett problem att så många lämnar a-kassan, säger Sven Otto Littorin som förklaring till denna grundläggande förändring. Problemet har Sven Otto Littorin och hans regeringskolleger själva ställt till. Under en socialdemokratisk regering skulle en tvångsåtgärd av det här slaget ha utlöst ett ramaskri från de borgerliga och deras opinionsbildare om ofrihet, sovjetstat och diktatur.
Att göra a-kassan obligatorisk är ännu ett steg i projektet att undergräva fackföreningsrörelsens ställning. Och det gäller alla oavsett de organiserar arbetare eller tjänstemän, hantverkare eller akademiker, lågavlönade eller högavlönade. Ingen är vaccinerad mot ofärd. Och ensam är inte stark. För facket och för socialdemokraterna gäller det att kavla upp ärmarna och ta fighten. På alla plan.
Det kommer att krävas både gott humör och djävlar anamma.