Sommar, sol och svalkande bad. I fjol uppmättes oroväckande fall av drunkningsolyckor. Varje person som förolyckas är en tragedi, extra känsligt är det när barn drabbas. Den största gruppen som råkar illa ut är däremot män och drygt hälften har alkohol i blodet. Alkohol i kombination med bristande simkunskaper och bad är en dålig kombination.
Nu börjar snart industrisemestern. Många har redan stämplat ut. Skoleleverna har redan haft sommarlov ett par veckor. Sommar, semester och varma dagar är för många detsamma som att packa sitt pick och pack och dra till stranden. På tisdagsmorgonen var därför Christina Sandin, simkunnighetsansvarig på Svenska simförbundet gäst i SVTs morgonprogram och berättade om simkunnighet och vattensäkerhet.
Ett av tipsen hon gav var att undvika olika typen av flytredskap, det ger barnen en falsk känsla av säkerhet. Det andra var att hela tiden träna sina simkunskaper, som att doppa huvudet under vattnet, bubbla, hoppa från kanten, med mera. Simkunnighet är en färskvara!
Beviset på att man är simkunnig är att man ska kunna falla i vattnet, komma upp över ytan och sedan simma 50 meter ryggsim och 150 meter bröstsim. Det är även ett av kriterierna för att klara betygen i idrott i årskurs sex. Alldeles för sent, menar simförbundet och livräddningsförbundet.
Börja så tidigt som möjligt, är råden som ges. Ju tidigare barn är trygga med vatten, desto bättre. Att börja redan i fyraårsåldern är en självklarhet, menade exempelvis Christina Sandin i morgonstudion.
De som rent statistiskt tillhör den största gruppen för att förolyckas i vatten är i första hand inte småbarn. Det är män. Det är en grupp som inte anmäler sig till simskola, som inte hoppar från bryggan med jämna mellanrum eller för den delen underhåller sina simkunskaper, som barn och unga gör i större utsträckning.
Det är också en grupp som inte heller alltid stannar i land efter några pilsner eller har sällskap med sig ut i båten. Livräddningssällskapets sammanställning för fjolåret visar att män är kraftigt överrepresenterade i dödsstatistiken.
Trots det är min rädsla för kombinationen ”barn och vatten” större än ”medelålders män och vatten”, även fast statistiken visar att det är mycket farligare för män att vistas nära vatten än barn och unga.
Svenska livräddningssällskapet har en ambition att nå nollan i kategorin drunkningsolyckor som hade kunnat undvikas med hjälp av kunskap.
Jag vill hävda att föräldrar med små barn är den lättaste målgruppen att nå ut till med förebyggande åtgärder. Föräldrar överlag är en rätt lätt målgrupp att nå ut till när tipsen handlar om hur man bäst ser till att sina barn överlever.
Nej, däremot är det män som ska kunna ta hand om sig själv som vägrar både nykterhet och flytväst. För barnens del är det vi vuxna som får ansvaret att skriva in barnen på simskola, men vem skriver egentligen in sin svärfar på en två veckors intensivkurs i simning? Och vilken svärfar hade skrockat lite och sen faktiskt dykt upp (ursäkta ordvitsen) vid första träffen om man ändå anmält honom?
Det finns simskola för vuxna, om än på lite för få platser för att man skulle kunna hävda att det är ”för alla”.
Svenska livräddningssällskapet är tydliga med vilka åtgärder som behövs för att förbättra drunkningspreventionen i Sverige. De menar att den kostnad drunkningsolyckor handlar om nådde 2018 2,9 miljarder (utifrån en samhällsekonomisk beräkning att ett liv värderas till 22 miljoner).
Det är klart att olyckor inte bara kan undvikas med informationskampanjer. Med mer riktade medel till att öka simkunnigheten hos den svenska befolkningen får man också snabba resultat. Det såg man inte minst under fyrtiotalet då satsningarna på simkunnighet gjorde att antalet olyckor halverades.
Sedan dess har olyckorna bara blivit färre.
Så skit för guds skull i mobilen när du är på stranden, bada med barnen, hoppa inte i båten eller bada om du har druckit alkohol och tumma inte på användandet av flytväst, så ska vi nog se att vi drar ett stort lass till att minska riskerna vid vattnet i sommar.