Dags att premiera den goda vården
VÅRDEN. Sjukvården räddar liv, men sjukvården dödar också. Ungefär 4 000 människor dör i onödan på våra sjukhus. Så nog finns det annat att premiera i vården än bonusmiljoner till landsting vars läkare kan förmås att minska sjukskrivningarna.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Socialstyrelsen, ännu inte nedlagd av den paranoida alliansregeringen, kommer att dra igång en liknande undersökning som den i USA, för att mer exakt ta reda på hur det står till med patientsäkerheten och hur den kan förbättras. Välkommet.
Att patientsäkerheten inte är bra, det vet man redan på Socialstyrelsen och bland läkare och övrig sjukvårdspersonal. Brister i rutinerna på vårdavdelningarna och dålig hygien är främsta orsaken till att så många dör och ännu fler skadas i onödan. Patienterna drabbas av sårinfektioner därför att vårdpersonalen inte tvättar händerna och för att det är dåligt städat. Är detta 2000-talets Sverige, med all kunskap, obegränsad tillgång till vatten, tvål, rengöringsmedel och decinficeringsmedel? Hur mycket hänger på neddragningen av städpersonal?
Andra orsaker är rena misstag där man förväxlar läkemedel, blodpåsar, sätter in fel behandling, reagerar för sent på symptom eller ställer fel diagnos. Remisser kommer bort, patienter faller och skadar sig, fel ben opereras/amputeras. Det låter som ett skämt, men att som den exentriske doktor House i teveserien med samma namn, skriva "inte det här benet", borde kanske införas som rutin.
Missförstånd uppstår lätt om vilka läkemedel patienten använder och det kan vålla allvarliga skador. När patienter byter vårdgivare (Sunderbyn-Piteå exempelvis) är risken särskilt stor för att det ska gå galet. Informationen fungerar dåligt.
Carina Forsberg, chefsläkare på sjukhuset i Varberg, intervjuad i Sveriges Radio Ekot, säger att de onödiga dödsfallen till absolut största delen beror på inbyggda fel i vårdsystemet. Istället för att fel och misstag anmäls och kan rättas till, sopas de under mattan därför att den som felat är rädd att råka illa ut. Dessutom är det krångligt att rapportera begångna fel.
Så får det naturligtvis inte vara. Sjukvården är skyldig att rapportera enligt Lex Maria-lagen, men syftet måste ju främst vara att ta reda på orsakerna, varför det gick galet, och ändra rutinerna så att inte samma sak upprepas igen. Det måste vara ledstjärnan. Inte främst att straffa de skyldiga. Den lagändringen efterlyser Socialstyrelsens generaldirektör Kjell Asplund och så må det bli.
Hur många onödiga dödsfall som sker på sjukhusen i Norrbotten är okänt. Det ska vi så småningom få veta och då också hur länets sjukhus står sig i förhållande till landets övriga. Tanken är att vi som patienter ska kunna gå in på nätet, jämföra och välja det sjukhus som visar upp bästa resultat. En intressant utveckling.
Sjukhusavdelningar som går in för att höja patientsäkerheten och förbättra vården når resultat. Bevis finns bland annat i Norrbotten där bröstcancervården ligger på topp, överlevnaden i ändtarmscancer är hög, årslånga köer för patienter med grön starr arbetats bort. Allt med ändrade rutiner och envis målmedvetenhet. Det finns säkert fler goda exempel, men också mycket mer att göra.
Miljoner till landsting som sänker sjukskrivningstiden är bra om patienten verkligen rehabiliteras och inte bara blir en snygg siffra i statistiken, så att bonusen kan bongas in. Pengar är en drivkraft som ska användas med försiktighet. Men är det någon som ska premieras, som förtjänar bonuspengar, så är det väl vårdcentraler och sjukhus som kan visa upp många goda vårdresultat.