Dags att agera, herrar ministrar
OROSTIDER. Varslen haglar över Sverige. Krav på snabba insatser haglar över den borgerliga alliansregeringen. Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att varsel inte är uppsägningar. Han när av allt att döma en förhoppning om att allt bara är en ond dröm.
Kritik och krav på räddningsplaner för företagen, jobben och de arbetslösa haglar över statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg.
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sågverksarbetarna på Setra-ägda Lövholmssågen i Piteå har den här veckan fått veta att de alla riskerar att förlora jobbet. Pitesågen ställs mot Setras sågverk i Malå. En nedläggning slår hårt mot båda kommunerna. Här finns inga vinnare, bara förlorare.
Från alla håll ställs skarpa och detaljerade krav på regeringen att vidta omedelbara åtgärder för att mildra en lågkonjunktur vars djup ingen prognosmakare vågar sig på att förutsäga. Prognoser om 100 000 arbetslösa har på några dagar växt till 150 000. Arbetslösheten kan bli både nio och tio procent eller mer. Ingen vet. Däremot tycks alla övertygande om att rådande politik inte duger.
Att den politiska oppositionen och de fackliga organisationerna är kritiska och ställer krav på sittande regering hör till. Mer anmärkningsvärt är att denna borgerliga regering drar på sig samma kritik och i stora stycken samma krav från Svenskt Näringsliv, enskilda storbolagsdirektörer, Konjunkturinstitutet, regeringens eget Finanspolitiska råd, riksdagsledamöter från regeringspartierna, med flera.
Regeringen har fått applåder för sina insatser i bankkrisen. Vad de insatserna i slutändan är värda återstår att se. Hur som helst räcker det inte med att rädda banker så att de vågar låna ut till företagen. Än viktigare är att stötta hushållens ekonomi. Utan köpare av varor och tjänster, är företagen föga hjälpta av varken banklån eller noll i arbetsgivaravgifter.
Något alla, utom regeringen, tycks ha insett. Stor enighet råder plötsligt om att alliansregeringens politik, styrd av moderat ideologi, inte håller när den brutala verkligheten tränger sig på. I den verkligheten finns inget stöd för teorierna om att statligt ägande är av ondo eller att kraftigt försämrade socialförsäkringar är vägen till arbete och välstånd.
"Tvärtom vad många ansåg för ett par år sedan är det idag positivt att vara statligt ägd", säger en analytiker som vill vara anonym.
Uttalandet är hämtat från Dagens Industri, DI, och gäller SBAB:s sänkta kreditvärdighet sedan bolåneinstitutet hamnat på finansmarknadsminister Mats Odells privatiseringslista av statliga bolag.
En annan intressant omvändelse står Internationella valutafonden, IMF, för. Under åren 2000-2005 fick Sverige alltid beröm av IMF för det goda ekonomiska läget i landet. Så även i november 2006, men då extra översvallande, för nu hade Sverige fått en regering som skulle strama åt i socialförsäkringssystemet.
Det var då det. Nu rekommenderar IMF höga a-kasseersättningar för att hålla liv i ekonomin.
Det är hög tid för statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg att revidera sin politik och anpassa den till verkligheten.
Såväl socialdemokraterna som vänstern och miljöpartiet har lämnat detaljerade räddningsplaner. Studera dem. Glöm skattesänkningar och satsa på de arbetslösa, så kanske de som inte fick jobbskatteavdrag i alla fall får ha jobbet kvar.