MINISTERBESÖK När statsminister Stefan Löfven (S) presenterade den nya regeringen efter förra höstens val plockade han med ett antal spännande framtidsnamn – på samma sätt som Ingvar Carlsson en gång i tiden lyfte fram Mona Sahlin, Margot Wallström och Anna Lindh.
Bland annat innehåller regeringen tre gamla SSU-ordföranden – näringsminister Mikael Damberg, civilminister Ardalan Shekarabi samt hälsominister Gabriel Wikström. Löfven inser, i likhet med Carlsson, att det är ett värde om regeringen rymmer både ärrade veteraner med lång erfarenhet och yngre krafter som kan tillföra nya perspektiv och idéer – och dessutom förbereda sig för tyngre uppdrag.
Under helgen gästades Norrbotten av ett av dessa framtidsnamn.
Gabriel Wikström deltog vid Socialdemokraternas höstmöte och framtidsdagar i Boden för att tala om hälso- och sjukvårdens utmaningar.
Faktum är att det sker en hel del på sjukvårdspolitikens område under den nye ministern. Statsbudgeten innebär ett antal nya friska miljarder för landstingssektorn. Några exempel:
- All öppenvård som ingår i det nationella högkostnadsskyddet blir avgiftsfri för äldre från 85 års ålder.
- 280 miljoner kronor extra i avsätts i kampen mot psykisk ohälsa bland barn och ungdomar.
- Under mandatperioden föreslås åldersgränsen för den fria tandvården att utökas successivt upp till och med det år man fyller 23.
Wikström prioriterar även mer pengar till cancervården. Under mandatperioden satsar regeringen 500 miljoner kronor per år – totalt två miljarder kronor – på att förbättra cancervården, korta väntetiderna och göra vården mer jämlik.
”Oavsett vem du är eller var du bor, ska du få en lika bra hälso- och sjukvård”, säger hälsoministern.
Tyvärr är det inte så i dag. Bröstcancerföreningarnas riksorganisation, BRO, har visat att det finns stora skillnader mellan olika sjukhus och regioner.
Bröstcancervården är i dag rena lotteriet. Tiden mellan första kontakt och operation skiljer sig massor mellan olika landsting.
- Endast i Kronoberg och Blekinge opereras fler än 90 procent av kvinnorna inom sex veckor.
- Norrbotten, som har resultatet 78,8 procent, ligger på sjätte plats bland landets sammanlagt 20 regioner och landsting.
- Sämst är resultaten i Örebro och Södermanland, där siffrorna är endast 19,7 respektive 34,4 procent, enligt rapporten från BRO.
Det är oacceptabla siffror. Det ska inte behöva spela roll var i Sverige man bor för att få bra vård.
En viktig del i regeringens satsning är att införa standardiserade modeller för att undvika att det hinner gå för lång tid från misstanke om cancer till dess att behandlingen påbörjas.
En sådan nationell modell – med standardiserade vårdförlopp (givetvis olika för olika diagnoser) – tillämpas redan med framgång i Danmark.
Det är ännu för tidigt att bedöma effekterna av Wikströms och den nya regeringens politik. Men det är inget fel på ambitionerna, engagemanget och inriktningen.
Det är bara att välkomna att Sverige fått en regering som prioriterar satsningar på jämlik sjukvård före nya skattesänkningar.
Nya jobbskatteavdrag löser inte problemen i cancervården.