Brott och straff i välfärdssystemet
utredning Fuskare blir spärrade från Försäkringskassan i upp till två år. Privatläkare lurade landsting på en miljon. Slipper anmälan. Miss-bruket av skattemedel döms efter skilda, högst godtyckliga straffskalor.
Den som fuskar till sig pengar från socialförsäkringssystemet ska spärras ut från Försäkringskassan, även om personen verkligen blir sjuk, föreslår en ny utredning beställd av regeringen.
Foto: Hasse Holmberg
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Någon polisanmälan om bedrägeri blir det inte. Han ska få arbeta av skulden, förklarar chefläkaren i Stockholms landsting.
Birgitta Rydberg, fp, biträdande sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, har förespråkat en tuff linje mot privatpraktiker som feldebiterar landstinget, skriver tidningen. Hon ser dock ingen risk för att valet att inte polisanmäla läkaren kan uppfattas som att han får köpa sig fri.
Köpa sig fri ska i alla fall inte den medborgare få som fuskar sig till sjukpenning. Här ska straffas dubbelt. Återbetalning och utspärrning från socialförsäkringarna. Om detta skriver tidningen Riksdag & Departement.
Utredningen föreslår rege-ringen att den som fuskat till sig bidrag ska stängas av från Försäkringskassan och inte få någon ersättning även om han eller hon verkligen blir sjuk. Utspärrningen ska gälla från tre månader och upp till två år, beroende på summan. Finns det barn att försörja kan spärren hävas.
Det ska väl föreställa ett hyggligt inslag i denna näppeligen rättssäkra process där Försäkringskassan, som själv begår en rad misstag, ska vara domstol. En myndighet som redan är så överbelastad med arbete att den inte klarar sitt egentliga uppdrag. Sjuka, pensionärer, föräldralediga får vänta i månader på sina pengar.
I tidningen Hem & Hyra berättas ännu en historia om väntetidens effekter. Ensamstående småbarnspappan Erik Lundström i Skellefteå, skadad i en trafikolycka, blev efter 130 dagars väntan på pengar till sist tvungen att låna till hyran för att han och hans två barn inte skulle bli vräkta.
"Om jag kunde skulle jag vilja radera hela detta år. Det har varit en ständig kamp att få ihop ekonomin och att överleva," säger han till tidningen.
Under den borgerliga alliansregeringen har jakten på bidragsfuskare eskalerat. Socialförsäkringssystemet har framställts som utsatt för omfattande fusk och bedrägerier. Det har rättfärdigat till regeringsingripande med försämrade ersättningar, omgärdade av allt tuffare villkor och kontroller. Åtgärder som inte drabbar fuskarna, men väl alla dem som är i verkligt behov av trygghetssystemet.
När Delegationen mot felaktiga utbetalningar i somras lade fram sin utredning visade det sig att endast fyra procent av alla utbetalningar i välfärdssystemet är felaktiga. Två procent medvetet fusk, två procent slarv och omedvetna felaktigheter och där var Försäkringskassan nästan lika stor syndare som mottagarna.
Fusket i välfärdssystemet är rejält uppblåst. Underutnyttjandet av välfärdssystemet torde vara betydligt större. Det finns outnyttjade föräldradagar (nästan enbart pappadagar) värderade till 22 miljarder kronor. Arbetslöshetskassan är överfinansierad med 15-20 miljarder kronor. Arbetsskadeförsäkringen har ett överskottsberg som närmar sig 34 miljarder kronor. Pengar som går direkt in i statskassan.
En stor grupp pensionärer vet inte om sin rätt till bostadstillägg, ingen hjälper dem och de går miste om tusentals kronor per månad. Om alla berättigade sökte, skulle statens utgifter öka med ungefär tre miljarder kronor per år.
Nittiosex procent av alla utbetalningar i välfärdssystemet är korrekta. Rättmätiga ersättningar för miljarder och åter miljarder tas aldrig ut. Fuskarna är en liten, udda grupp, fastslår regeringens egna utredare. En liten udda grupp som regeringen använder för att strama åt välfärdssystemet och sätta tumskruvar på medborgarna.