Bröstcancer- kirurgin måste räddas

VÅRDHOT. Sunderby sjukhus når goda resultat i behandlingen av bröstcancer. Sjukhuset ligger i topp i Sverige. Nu larmas om att verksamheten hotas av nedläggning. Detta får bara inte ske.

Piteå2007-01-12 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sjukvården i Norrbotten omnämns inte alltför ofta i positiva ordalag. Mest handlar det om läkarbrist, långa väntetider och att länet har landets dyraste sjukvård. Verkligheten är mer nyanserad än så och när granskare utifrån sätter vården under lupp uppenbarar sig glada överraskningar.

Behandlingen av bröstcancer hör till ljuspunkterna. När det gäller överlevnaden i bröstcancer rankas Norrbotten (Sunderby sjukhus) tvåa i landet efter Uppsala Akademiska sjukhus. Om detta står att läsa i Socialstyrelsens första stora jämförelse av vårdresultaten i de olika landstingen. Rapporten kom i maj 2006. Ytterligare undersökningar kommer fram till samma resultat.



Bakom den framskjutna placeringen ligger ett mångårigt arbete, ständigt under utveckling och framåtsiktande. Norrbotten har varit föregångare i Sverige när det gäller att centralisera behandlingen av bröstcancer och kolorektal cancer till ett sjukhus. Kolorektal cancer står för tjocktarms- och ändtarmscancer.

Den långsiktiga överlevnaden för bröstcancerpatienter ligger på 88,8 procent. Akademiska sjukhuset, som toppar rankinglistan, kan uppvisa en överlevnad på 89,9 procent. Varje procentenhet är livsviktig, men skillnaden i behandlingsresultat kan ändå sägas vara liten, medan däremot skillnaden i resurser är stor. Akademiska har egen cancerklinik och egna cancerspecialister. Det har inte Sunderbyn, men däremot tillgång till specialistkompetensen vid cancerkliniken i Umeå.



Att bygga upp den väl fungerande cancervården har tagit många år. Att rasera den går snabbt. Det som hotar bröstcancerkirurgin vid Sunderby sjukhus är inte bristen på kirurger, det är bristen på patologer, läkare som bedömer prover som tas från patienten. Patologernas kompetens anlitas under pågående operation och är ett måste för att bedriva bröstcancerkirurgin.

Läkare är rörliga och det gäller i allra högsta grad patologer, eftersom det råder brist på dem i hela landet. Sunderbyn har tre patologer, en möjligen två är på väg därifrån. Tjänsterna måste fyllas. Om inte måste patienterna till något annat sjukhus i något annat län.



Från landstingsledningen sägs att problemet kortsiktigt ska lösas med utökat stöd från Umeå, att det redan, innan tjänsterna utannonserats, finns två specialister som söker till Sunderbyn och att man tillsammans med universitetssjukhuset i Umeå arbetar på en långsiktig lösning på ett besvärligt problem. Divisionschef Ylva Sundqvist betonar att läget tas på största allvar.

"Läggs bröstcancerkirurgin ner är alla förlorare, men framför allt patienterna", säger hon till PT:s ledaravdelning.

Det är bara att instämma. Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor och den ökar. Varje år får närmare 7 000 diagnosen och antalet ökar år från år. I Sunderbyn görs ungefär 150 operationer per år. Tidig upptäckt och behandling är avgörande för resultatet.

Att trolla fram patologer går inte, men på ett eller annat sätt måste verksamheten i Sunderbyn räddas kvar. Man kan inte lägga en av Sveriges bästa bröstcancerenheter i malpåse.

Läs mer om