Brist på byggjobbare gott tecken i norr
JOBBEN. Efterfrågan på arbetskraft ökar, allt fler får ett reguljärt jobb och varslen minskar. Paradoxalt nog ökar ändå antalet öppet arbetslösa. Men det gäller inte byggnadsarbetarna. Dem är det brist på i Norrbotten och det är ett gott tecken på att jobben är på väg också i andra branscher.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Flera stora byggprojekt behöver arbetskraft. LKAB:s satsningar i Malmfälten, flytten av Kiruna, byggandet av Ikea i Haparanda, upprustning av Haparandabanan, byggandet av kulturhus och nya bostäder i Luleå är kända projekt. I Piteå händer också saker som kräver yrkesarbetare med kunskaper i byggandets många grenar. Snickare, elektriker, målare, rörläggare och entreprenörer som fixar markarbeten. Det sägs att ett byggjobb skapar tre andra jobb. Knappast någon överdrift.
I Piteå planeras bostäder, konserthus och på torsdagen blev det klart; staden får en ny galleria med plats för ett trettiotal butiker. Om detta skriver PT på nyhetsplats. Det är affärsidkaren och fastighetsägaren Thomas Wallsten som satsar 100 miljoner kronor i detta projekt. Ett välkommet initiativ för att lyfta handeln i Piteå som inte fått någon injektion sedan Småstaden byggdes för femton år sedan.
Överraskande stort intresse från affärsidkare för att hyra in sig i gallerian, var det som fick Thomas Wallsten att till sist ta beslutet att bygga den 7 000 kvadratmeter stora gallerian i innerstan. Premiären är fastställd till 20 september. Förhoppningsvis kommer de nya lokalerna också att i stor omfattning fyllas av nya attraktioner och nya butiker och inte enbart redan befintliga som byter boplats.
Hur som helst är det en välkommen förnyelse. Vårt behov av gallerior kan och brukar ifrågasättas. När härliga tider råder med sol och värme är det inga problem, men när regn, snö och kyla, spetsad med flera sekundmeter vind attackerar kroppen är det skönt att få promenera mellan butikerna inomhus. Och ärligt talat, det senare är mer ofta förekommande än det första.
Således ljusnar det på arbetsmarknaden. För männen. För kvinnorna är läget sämre. Men det finns ljusnande utsikter även för dem. Hälsovård, utbildning och turism anses vara branscher med största möjlighet att växa. Frågan är bara om det ska ske i privat eller offentlig regi. Privata företag finansierade med skattemedel är ju väldigt populärt på borgerligt håll, medan samma verksamhet i offentlig regi mer betraktas som meningslösa jobb. Är det inte dags att enas om att båda sidorna behöver varandra och lägga energin på något mer framåtskridande?