Bra resultat i Arvidsjaur

SKOLSTART I går var det första skoldagen för de flesta grundskoleelever i Pite älvdal. Ett nytt skolår står inför dörren. Kunskaper ska förvärvas och färdigheter utvecklas. I valrörelsen är skolan också en av de hetaste frågorna. Skolan framställs många gånger som misslyckad. I den öppna jämförelse som Sveriges kommuner och landsting gjort tonar delvis en annan bild fram.

I SKL:s öppna jämförelser för grundskolan hamnar Arvidsjaur, Arjeplog och Piteå högt upp i kommunrankningen.

I SKL:s öppna jämförelser för grundskolan hamnar Arvidsjaur, Arjeplog och Piteå högt upp i kommunrankningen.

Foto: Jan Collsiöö

Piteå2010-08-24 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I våras presenterade Sveriges kommuner och landsting (SKL) sin öppna jämförelse för Sveriges grundskolor. I rapporten försöker SKL skapa en bild av hur resultaten i den svenska skolan ser ut utifrån elva resultatindikatorer och sex resursindikatorer. Bland resultatindikatorerna kan nämnas andel som uppnått målen i samtliga ämnen, andel behöriga till gymnasieskolan, andel som uppnått minst G i ämnesproven i åk 9 i ämnena engelska, matematik och svenska. Exempel på resursindikatorer är nettokostnad per elev, andelen lärare med pedagogisk högskoleexamen, och antal elever per lärare.
För kommunerna i Pite älvdal är resultaten överlag mycket positiva. För Arvidsjaurs del är de utomordentligt goda. Ser man till det sammanvägda värdet av de resultatindikatorer som SKL valt att tillämpa finner man Arvidsjaurs kommun på en mycket hedrande tredjeplats. Arjeplog återfinns på en tjugofjärde plats, Piteå på fyrtiosjunde plats medan Älvsbyn återfinns lite lägre ner på 171:a plats i kommunrankingen. Detta är mycket hedrande för Arvidsjaur, men även för Arjeplog och Piteå.

Om man tittar djupare på vissa av indikatorerna kan man hitta ännu fler glädjande besked utifrån ett elevperspektiv. Tittar man exempelvis på andelen elever som uppnått godkänt i samtliga ämnen så återfinns Arvidsjaur på sjätte plats, Arjeplog på tjugofjärde plats och Piteå på trettiofjärde plats av landets 290 kommuner. När det gäller andelen behöriga till gymnasiet hamnar Arvidsjaur på sextonde plats och Piteå på fyrtiosjunde plats med 96,5 respektive 93,5 procent behöriga. När det gäller andelen som uppnått minst G i de nationella proven för matematik ståtar Arjeplog med en förstaplacering i landet och Arvidsjaur hamnar på plats trettiosex och Älvsbyn på plats fyrtioåtta. I engelska tar Arvidsjaur den åtråvärda förstaplatsen och Piteå kniper plats fyrtiosex. I ämnet svenska skördar älvdalens kommuner två troféer i och med att både Arjeplog och Arvidsjaur är bland de kommuner som delar första platsen med 100 procent elever med minst G i resultat på det nationella provet i årskurs nio.
Nu är det nog många som tänker att detta säkerligen beror på att kommunerna i älvdalen satsar mer resurser på skolan än genomsnittet. Visst kan det ligga något i det. En grundskoleelev i Arvidsjaur kostade år 2009 i snitt 101 054kr, i Arjeplog 95 060 kr, I Piteå 77 012kr och i Älvsbyn 75 325kr. Mediankostnaden i landet låg år 2009 på 74 552kr per elev. Men detta är bara en av förklaringarna. I sin analys av resultaten har SKL kommit fram till åtta framgångsfaktorer för skolan. Det handlar om att ha bra ledare såväl på politisk nivå, som på förvaltnings- och rektorsnivå, att man i kommunerna lyfter fram kompetenta lärare, att man har höga förväntningar på att eleverna ska lyckas, att man följer upp elevernas resultat, väl fungerande relationer inom skolorganisationen, att man har en tydlig ansvarsfördelning mellan politiker, tjänstemän och rektorer, att man har en fungerande organisation för att fånga upp elever med svårigheter och att man har en enighet i kommunen kring skolans mål.
Den av dessa framgångsfaktorer som lyfts fram alldeles för litet i förhållande till dess betydelse är kompetenta lärare och framförallt en lärarkår som präglas av stabilitet och kontinuitet. Det är en av de viktigare garanterna för att elever inte ska hamna mellan stolarna och inte fångas upp när de får svårigheter.
Arvidsjaurs kommun har all anledning att vara mycket nöjda med resultaten i grundskolan. Det är verkligen något att bygga vidare på.
Läs mer om