Bostadsbidrag? Var god dröj!

VÄNTAN. Tusentals får vänta på bostadsbidrag. Kaoset tvingar Terese att låna. 20 000 blir av med sjukförsäkring. Tre tidningsrubriker från senaste tidens nyhetsartiklar om resultatet av Försäkringskassans omorganisation, kombinerad med en eskalerande jakt på bidragsfuskare och utfasning av sjukskrivna.

Regeringen har lagt så många nya arbetsuppgifter på Försäkringskassan att den inte hinner sköta sitt jobb. Föräldralediga får vänta på pengar och de får också pensionärer med lägsta pension.

Regeringen har lagt så många nya arbetsuppgifter på Försäkringskassan att den inte hinner sköta sitt jobb. Föräldralediga får vänta på pengar och de får också pensionärer med lägsta pension.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Piteå2008-08-15 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Pensionärer, sjuka och föräldralediga får ingen skattelindring. Så snart de lämnar jobbet, om så bara tillfälligt, och lyfter sin lagliga ersättning från socialförsäkringssystemet höjs skatten på inkomsten. Ibland räcker det inte med att pengarna devalveras, de kan helt utebli.
Media rapporterar om att föräldra-
lediga kan få vänta upp till två månader på pengar. En annan grupp som satts på väntan är pensionärer med bostads-tillägg. Minst 30 000 pensionärer har fått vänta över en månad och 10 000 har inte fått ut sina bostadstillägg sedan slutet av maj. Pengar som ska gå till att betala hyran. Eftersom det är dom med de absolut lägsta pensionerna som beviljas bostadstillägg, är det också till stor del personer med små eller inga marginaler som sätts på väntan.
Försäkringskassan förklarar sina tillkortakommanden med omorganisationen. Lokala kontor ska ersättas med färre och större försäkringscenter och kundtjänster slås ihop till ett rationellt kundcenter. Här ska centraliseras, rationaliseras och effektiviseras. Sägs det. Snarare förefaller det handla om motsatsen till allt marknadstänkande; att vara så otillgänglig och så långt från kunden som möjligt. Och de som hittar fram ska i största utsträckning motas bort.

Försäkringskassans omfattande omorganisation genomförs till stora delar mitt under semesterperioden då personalstyrkan är rejält bantad. Den slimmade styrkan ska dessutom sjösätta en genomgripande förändring och försämring av sjukförsäkringen. Runt 20 000 sjukskrivna kommer att diskvalificeras av de nya, hårdare reglerna och utförsäkras. Dubbelt fler än i tidigare prognoser. Var ska de hitta sin försörjning?
I sitt remissvar sa Försäkringskassan nej till att införa de nya hårdare sjukreglerna redan från första juli. Konsekvenserna var för dåligt utredda. Nu är det försäkringskassans personal som får förklara och försvara. Riksdag och regering, som bär det verkliga ansvaret, behöver inte möta ilskna, förtvivlade och frustrerade människor som känner sig illa och felaktigt behandlade. Och de gånger någon minister uttalar sig offentligt är det ändå försäkringskassans personal som får skulden. De har feltolkat och övertolkat.
Den olika beskattningen av inkomster från socialförsäkringarna och inkomster från arbete är ett olyckligt påfund som delar befolkningen i de rejäla som arbetar och gör rätt för sig och de som lever på samhället. Att de arbetat fram till pensionsdagen eller fram till dess de knäckts av sjukdom eller bara tillfälligt lämnat arbetsmarknaden för att föda och vårda en ny liten människa ges ett lägre värde.
När den värdegrunden väl är lagd, behöver man inte heller ta så allvarligt på behandlingen av dem som är beroende av socialförsäkringssystemet. De som mer eller mindre uttalat anses ligga staten till last och tära på resurserna som annars skulle kunna gå till bättre vägar, bättre skolor, bättre sjukvård. Om de får vänta en månad eller två på pengar från det allmänna är väl inte så farligt.

Det finns all anledning att vara vaksam på det här slaget av strömningar i samhället. Socialförsäkringarna är till största delen självfinansierande. Det mesta får staten tillbaka i form av skatter, resten smörjer samhällsmaskineriet. Pengarna försvinner inte i ett svart hål. De arbetar. Skadligare för samhället är att mata redan mätta som bara samlar på hög.
Läs mer om