Bortom mänskligt

Köerna till utlämnade i den palestinska flyktinglägret Yarmouk i Syriens huvudstad Damaskus.

Köerna till utlämnade i den palestinska flyktinglägret Yarmouk i Syriens huvudstad Damaskus.

Foto: Uncredited

Piteå2015-04-11 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

KATASTROFLÄGE I Syrien upplever människor i flyktingläger dagligen en omänsklig situation som vi knappast kan föreställa oss. Mardrömmen har blivit till vardag.

I inbördeskriget Syrien kommer civila i kläm mellan Islamiska staten och Assadregimen. I Yarmouk är situationen akut.

Yarmouk är ett palestinskt flyktingläger i södra delarna av Syriens huvudstad Damaskus. Många av de familjer som lever i Yarmouk lämnade sina hem i samband med att staten Israel bildades och över 700 000 palestinier fördrevs. Idag, 67 år senare, tvingas de på flykt igen.

För två år sen spred Assadregimen skräck när de belägrade Yarmouk och stora delar av lägret förstördes. Nu har IS nått fram till södra delarna av Damaskus. Istället för att slå mot Assadregimen går IS hårt mot flyktinglägret.

Efter strider mot palestinska fraktioner har IS tagit över stora delar av lägret. Assadregimen har i sin tur svarat med att bomba det tätbefolkade lägret, med ännu fler civila offer som följd.

Matbristen är akut. Många flyktingar lever på 400 kalorier om dagen, långt ifrån dagsbehovet på ungefär 2 000 kalorier. I desperation tvingas människor att äta gräs.

Aziz, 10 år, berättar om hur han spenderar 5 timmar om dagen med att samla vatten. Tyvärr finns det bara vatten var femte dag.

I Yarmouk handlar livet om att överleva. Situationen beskrivs som ”bortom mänsklig” av FN-organet UNRWA. Bilderna på matköerna som ringlar sig långa har fått stor spridning internationellt.

Vi får hoppas att uppmärksamhet också leder till handling. De organisationer som jobbar i Yarmouk behöver allt stöd de kan få. För magar måste mättas.

Situationen i Yarmouk är, precis som hela Syrien, en skam för världssamfundet. Trots långtgående diskussioner om mänskliga rättigheter och omvärldens skyldighet att bryta in för att skydda lokalbefolkningen har FN stått handlingsförlamat sedan inbördeskriget bröt ut.

Nu har FN:s säkerhetsråd, för ovanlighetens skull, lyckats enas om en resolution att skapa en humanitär korridor in till Yarmouk. Men det är fortfarande oklart hur det ska gå till då IS är i kontroll av området.

Samtidigt finns det också små ljusglimtar i kampen mot IS. I Irak har Tikrit befriats från IS och i norra Syrien har de kurdiska styrkorna YPG/YPJ tryckt tillbaka IS.

Nyligen meddelade den svenska regeringen att Sverige kommer skicka väpnade styrkor till Irak för att utbilda kurdiska peshmergastyrkor inför strid mot IS. Enskilt är det en liten insats, men tillsammans med irakiska och kurdiska styrkors ansträngningar och övriga länders militära insatser är den svenska insatsen en viktig pusselbit.

Men vägen till fred är lång. Även om Islamiska staten skulle besegras finns Assads terrorregim. Vid sidan av arbete för fred behövs därför humanitära insatser här och nu. Flyktingarna i Yarmouk kan inte vänta.

Läs mer om