Borgarna sänker höjd ersättning

TUVHOPPANDE. Den första juli höjs taket i sjuk- och föräldraförsäkringen. Vinner högeralliansen valet rivs taket och ersättningen sänks från dagens nivå. "Men sen vill vi höja igen", avslöjade folkpartiledaren Lars Leijonborg som hade en svår stund i SVT:s partiledarutfrågning på onsdagsmorgonen.

Piteå2006-04-27 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
SVT:s Gomorron Sverige inledde på onsdagen intervjuer eller utfrågningar, vilket man nu vill, av partiledarna i det röda och blå laget. Först ut var folkpartiets Lars Leijonborg och han fick problem per omgående, när programledaren, politiske kommentatorn, KG Bergström frågade om sjuk- och föräldraförsäkringen. Där går en bred vattendelare mellan de två blocken som kämpar om regeringsmakten efter den 17 september i höst. Det ena vill sänka ersättningarna, det andra vill höja.

Regeringen har tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet enats om att höja taket i sjuk- och föräldraförsäkringen från maximalt 80 procent av en månadsinkomst på 24 800 kronor till maximalt 80 procent av en månadsinkomst på 33 100 kronor. Höjningen ska klubbas av vårriksdagen och verka från 1 juli i sommar. Efter höjningen blir den maximala ersättningen före skatt ungefär 220 kronor mer per dag eller 6 640 kronor i månaden.



Det kan tyckas lyxigt att höja taket så kraftigt, men faktum är att så många som 1,4 miljoner arbetare och tjänstemän inte får ut sina rättmätiga 80 procent av inkomsten när de blir sjuka eller föräldralediga. Ersättningen från socialförsäkringssystemet är alltså betydligt lägre än vad deras inbetalningar motsvarar. Den här gruppen har också färre sjukdagar än andra grupper, med lägre lön. Det i sin tur beror givetvis på att det här är högavlönade med mer stimulerande arbetsuppgifter och goda möjligheter att påverka och styra arbetets innehåll och arbetsdagen. Sånt håller människorna friskare.

Att höja beloppet som bestämmer ersättningen främjar också jämställdheten. Männens vassaste argument för att inte ta pappaledigt är att det kostar för mycket, eftersom ersättningen i sjuk- och föräldraförsäkringen är så låg. Det argumentet faller tämligen platt till marken efter första juli. Männen är i klar majoritet bland dem som berörs av höjningen.



Tyvärr blir glädjen kortvarig om den borgerliga alliansen vinner valet. Den kommer per omgående att riva taket. Något som Lars Leijonborg under åtskilliga krumbukter erkände i onsdagsmorgonens utfrågning. Alliansen har enats om att istället sänka ersättningen och det står fast. "Men" sa, Lars Leijonborg, och hoppade till nästa tuva, "vi ska höja igen 2007".

Märkligt. Varför först sänka för att sedan höja? Och i så fall, från vilken nivå? Alliansen har ju kommit överens om att sänka från dagens nivå. Dessutom är det bara folkpartiet som vill höja ersättningen. De andra tre hyser inga planer av det slaget.

Leijonborg försvarade sänkningen (som sedan skulle höjas om folkpartiet fick bestämma och ekonomin tillät) med att medborgarna skulle kompenseras med kraftiga skattesänkningar. Men alliansens skattesänkningar riktas ju till låg- och medelinkomsttagare och de berörs inte av det här dribblandet med taket i sjuk- och föräldraförsäkringen.
Folkpartiledaren hade en svår stund med att förklara och försvara spretigheten i den borgerliga alliansen, de egna samarbetet med socialdemokraterna i "buggningsfrågan"och
ilskan över centerns energiuppgörelse med samma parti. Osäkerheten kring alliansens planer och förmåga att regera Sverige ökade. Särskilt sedan KG Bergström idkat högläsning ur senaste boken av och med Fredrik Reinfeldt där han framställer alliansbrodern som en Judas.

Att segla under gemensam flagg är en sak. Att enas om kursen en annan. Här luktar myteri.

Läs mer om