Borg hoppas på en spirande vår
VÅRBUDGETEN I går presenterade finansminister Anders Borg den moderatledda alliansregeringens förhoppningsvis sista budget. Enligt Borg kan man nu konstatera att vintern är slut och våren är här, även i ekonomin. Men precis som när det gäller årstiderna är skillnaderna fortfarande stora i vårt land.
- I praktiken är det bara Polen som har en lika snabb återhämtning som Sverige av de europeiska länderna., säger Anders Borg . Den rödgröna oppositionen är inte lika positiv och säger gemensamt i en kommentar: "Sverige måste komma tillbaka till starka offentliga finanser om vi ska klara jobb, välfärd och miljö. Regeringens politik med låga löner och ökade klyftor har inte gett fler jobb. Tvärtom är det nu 100 000 fler arbetslösa."
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
- Sverige har klarat krisen bättre än många andra länder tack vare en ansvarsfull finanspolitik, säger finansminister Anders Borg. Borg sade under riksdagsdebatten att detta visar vikten av att samla i ladorna under goda tider så att man kan stimulera ekonomin under sämre tider. Det kan ingen ifrågasätta. Och visst är det tur att den socialdemokratiska regeringen förde en så ansvarsfull finanspolitik under sin tid, och sparade i ladorna till sämre tider. Det är ju som vanligt att Socialdemokraterna gnetar ihop överskott och borgerliga finansministrar tömmer bodarna på de överskott som satts undan. Allt är precis som vanligt.
Frågan är vad som finns att yvas över för finansministern och alliansregeringen. Arbetslösheten förespås bli 9,2 procent under året och 8,8 procent nästa år. Långt högre än arbetslösheten i jämförbara länder vars arbetslöshet brukar ligga högre än vår. Utvecklingen på arbetsmarknaden i Sverige är alltså mycket svag i en europeisk jämförelse.
Enligt finansdepartementets pressmeddelanden arbetar regeringen för att säkra att jobben kommer tillbaka tidigt i återhämtningen och förhindra att flaskhalsar uppstår som kan hindra sysselsättningen från att växa. En rad arbetsmarknadspolitiska insatser har redan genomförts men nu förstärks de ytterligare. Åtgärder som föreslås i vårpropositionen är bland annat tillfälligt kortad kvalificeringstid för nystartsjobb för äldre från 12 till 6 månader, tillfällig sommarsatsning för skolungdomar i form av sommarjobb och sommarskola och särskilda insatser för Västra Götalandsregionen bland annat i form av fler utbildningsplatser. För att skapa ett bättre företagsklimat och därmed öka produktiviteten föreslår regeringen bland annat slopad revisionsplikt för små företag och enklare momsredovisning.
- Regeringens egen budgetmotion visar att man misslyckats med den viktigaste frågan: jobben. Borgerligheten lovade att skapa fler jobb och minska utanförskapet. Det blev tvärtom. Sverige har en historiskt hög arbetslöshet. Trots detta presenteras en budget som är klinisk ren från politik från investeringar som hindrar arbetslösheten från att bita sig fast. Det är bara mer av samma misslyckade politik, säger socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros.
Jobben kommer utan tvekan att bli den stora frågan i höstens valrörelse, och debattens vågor kommer att gå höga kring vilken väg som leder till bäst resultat när det gäller jobben. Regeringen med Anders Borg biter sig envist kvar vid skattesänkarmantrat medan Socialdemokraterna försöker peka ut en annan väg att gå. En väg som inte bygger på ökade klyftor och orättvisor i vårt land.
I riksdagsdebatten upprepade Anders Borg sitt budskap att denna budget är en budget för att gjuta samman Sverige. Men som vanligt talar verkligheten ett annat språk. De tio procent av svenskarna som har det bäst har under Anders Borgs tid som finansminister fått dela på lika mycket som de sextio procent av befolkningen som har det sämst. Att talet om att gjuta samman Sverige är ett spel för galleriet är uppenbart. Moderat fördelningspolitik är en omvänd Robin Hood-politik. Den som har ska vara givet. Men det är ju inte precis något nytt - eller hur?