Bli bättre på att brinna
medlemssiffror. De politiska partierna har svårt att behålla sina medlemmar. För socialdemokraterna är utvecklingen oroande. Tiotusentals medlemmar har försvunnit under de senaste åren. En orsak finns förstås i att kollektivanslutningen försvann, vilket var en välgärning, men det räcker inte som förklaring.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det är förstås heller ingen lätt uppgift när man som minoritetsparti ska regera landet med stöd av två partier med sinne för populistiska utspel. Ett parti "bättre på att brinna" är vad många efterlyser, inte minst inför en mycket tuff valrörelse. Visst, men då behövs nytt bränsle.
Ett regeringsparti har att se till hela landet och samtliga medborgare. Då är det svårt att driva idepolitik, att ha visioner mitt i det vardagliga slitet. För att lyckas övertyga nya sympatisörer, och locka tillbaka medlemmar som flytt, krävs en tydligare politik och en politik som gör att människor känner igen sig i sitt parti.
Det argument man ofta får höra ute bland partiets gräsrötter är att man känner sig främmande för delar av partiets nuvarande politik. Mycket har gått åt mitten, men samtidigt finns en stark vänster kvar och den har lyfts fram under det senaste året. Till fördel. Ändå menar socialdemokratiska sympatisörer att möjligheterna att påverka har blivit sämre. Ansvariga politiker är svåra att nå och kommer man någon gång i klinsch bemöts man ibland nonchalant.
Det vid det här laget något utslitna uttrycket att "lyssna på rörelsen" var nog inte så dumt. Tage Erlanders visdomsord borde hänga på väggen både i regeringskansliet hos riksdagsledamöter som i många kommunalrådsrum.
Människor är inte dumma. Samtidigt som regeringen med rätta slår sig för bröstet för att landets ekonomi går bättre än på år och dag så kommer reformerna för sakta. Något av de små stegens politik. Ute i kommuner och landsting räcker inte pengarna till för en bättre vård, skola och omsorg. För att ta det gamla valmantrat.
Trots att pengar trillar in i statskassan och budgetöverskotten ökar har den socialdemokratiska regeringen hittills inte lyckats formulera en bra tandvårdsförsäkring även om ambitionen finns. Högkostnadsskydd för läkemedelsinköp har höjts vilket drabbar många med dålig inkomst. Arbetslösheten är hög utanför storstadsområdena även om den är på väg ner, men de långtidsarbetslösa är fortfarande långtidsarbetslösa och ungdomsarbetslösheten högre här än i flera jämförbara europeiska länder.
Till detta kommer en osäkerhet om den politiska situationen i stort. Den socialdemokratiska regeringen har de senaste mandatperioderna regerar på vänsterpartiets och miljöpartiets nåder. Oppositionen anstränger sig för att visa en både glättig och enig framtoning, men utan att riktigt lyckats. Lite politiskt gungfly är det inför valet den 17 september. För att skapa förtroende gäller det att spela med öppna kort. Utifrån den utgångspunkten är det helt rätt att Göran Persson söker väljarnas mandat för en socialdemokratisk regering och inget annat.
En politiker måste dessutom alltid vara beredd på att ifrågasättas, på att förslag och beslut ställs under debatt och kritiseras. Detta måste ske utan att han eller hon tappar fattningen i något slags arrogant översittarattityd mot dem som har en avvikande åsikt. Eller ändå värre; gör sig oanträffbar för både frågor och kritik.
Människor vill också ha makt över sin vardag. Något som partier och politiker måste lära sig förstå.