Björklunds kväll i Almedalen

TAL Tisdagskvällen var Folkpartiets i sommarvarma Almedalen. Partiets ledare Jan Björklunds ambition är och har varit att skapa en svensk mönsterskola. Han har varit en enfrågepolitiker. Och lyckats hyggligt med detta. Hans tankar om skolan har fått genomslag även i andra partier än det egna. Också hos Socialdemokraterna och de rödgröna.

Folkpartiledaren Jan Björklund försökte vidga sina politiska vyer i sitt Almedalstal, men visst blev det skola, men också annat.

Folkpartiledaren Jan Björklund försökte vidga sina politiska vyer i sitt Almedalstal, men visst blev det skola, men också annat.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Piteå2010-07-07 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Men en fråga är en fråga. Det gäller att hitta nya och att profilera annat än skolan, som trots Björklunds ansträngningar om annat fortsätter att segrereras. Senast fick vi besked om att barn från välbeställda familjer klarar skolan bättre än barn från mer svaga hem, och att dessa klyftor har ökat.
Jan Björklunds tal i Almedalen var ändå ett allvarligt försök att vidga den politiska profilen, men något halvhjärtat. I alliansregeringen är det Moderaterna som regerar. Folkpartiet vill ha flera skattesänkningar, men Björklund har accepterat Moderaternas linje att 2011 blir ett år utan lägre skatter, men i en framtid vill han ha lägre skatter för arbete, avskaffa värnskatten och sänka arbetsgivaravgifterna, men det är fortfarande mest skola det handlar om.

Nu är inte Björklunds framtidsskola oomstridd. Kritik finns från flera håll och det märkvärdiga är att Socialdemokraterna haft så svårt att formulera en alternativ skolpolitik, men den kanske kommer i en rödgrön valplattform.
Vi måste ha en skola där segregation och utslagning motverkas. Alla oavsett bakgrund ska ha samma möjligheter till utbildning. Det är det svensk skola i grunden handlar om. Det vore klädsamt om Jan Björklund som utbildningsminister tog tag i den sneda utveckling vi nu upplever.
Bristen på resurser drabbar de svaga eleverna. När det gäller kunskapsbrister i ett eller några enstaka ämnen är alla överens om att detta problem till stor del kan undanröjas om det ges möjligheter till en fungerande stödundervisning för de elever som har behov av sådan.
I grunden måste en rättvis skolpolitik ha som övergripande mål att varje barn ska oavsett bakgrund ha samma rätt till den goda start i livet som en bra skolgång innebär.
Liksom Centerpartiet och Kristdemokraterna har Folkpartiet hamnat i Moderaternas skugga. Nu har Folkpartiet klarat sig något bättre än de två övriga småpartierna i alliansregeringen, men just nu fortsätter opinionslyftet för Reinfeldt. Den utvecklingen kan även komma att drabba Folkpartiet. Därför hade man väntat sig ett skarpare tal från Jan Björklund, där han på ett tydligare sätt framhöll partiets socialliberala sida. Inte minst med tanke på att både Reinfeldt och Ohly talade sig varma om välfärden under sin Almedalstal.

Nu är handlingsutrymmet förvisso begränsat för de tre mindre partierna i högeralliansen att spela på en egen planhalva. Kompromisser och överenskommelser sätter käppar i hjulen, och det gäller att vara lojal om alliansregeringen ska vinna valet. Mot den bakgrunden var det knappast märkligt att Jan Björklund var försiktig med nya ställningstaganden som skulle irritera de övriga partierna i fyrklövern.
En fråga som Björklund försöker ta över efter allt om skolan är försvaret, där Jan Björklund gått på tvärs mot försvarsminister Sten Tolgfors (M). Inför nästa försvarsbeslut 2013 vill Björklund se en ökad satsning på försvaret. Inte minst mot bakgrund av de ökande ryska aktiviteterna i Östersjöområdet, men detta är knappast en fråga som attraherar nya väljare. Jan Björklund får istället kämpa för att behålla de väljare han har, så att de inte blir Moderater.

Läs mer om