Näringspolitiken är kanske inte årets valfråga, men den viktigaste frågan i vår tid. Förra veckan besökte Sveriges näringsminister Mikael Damberg (S) Piteå och pratade om vikten av att Sverige ligger i framkant när det gäller grön omställning inom industrin.
Det är ingen nyhet att Sverige, för att vara det lilla land vi är, är ett av världens främsta industri- och exportländer. Detta beror på en medveten strategisk politik, och satsningar på de näringar där vi är bäst. Det handlar exempelvis om klassiska områden så som skog och järnmalm, som vi i Norrbotten har och har haft gott om under en lång tid och därmed blivit världsledande inom.
Sveriges svar på marknadens efterfrågan har alltid levt upp. Och även om exempelvis gruvor inneburit en påverkan på miljön har vi gjort så mycket vi kunnat för att våra industrier ska ta klimatansvar och vara så hållbara det går.
Detta är också något marknaden nu efterfrågar. Runt om i världen inser man allt mer att vägen framåt är en grön väg. Detta trots klimatförändringsförnekare och galningar i vita huset. För världen, miljön, och medmänniskor tillåts inte längre betala priset för företagens profit.
Den nya unga generationen som nu gör intåg på arbetsmarknaden vill göra världen och människan gott under sitt yrkesliv, och för de företag som håller sig bäst i den konkurrensen handlar det inte enbart om vinstmaximering till varje pris. Det handlar om att vara bäst på att göra gott.
Här har resten av världen mycket att lära av Sverige och våra industrier. Men nya näringar gör också inträde på marknaden. En av dessa är besöksnäringen. I och med urbaniseringen efterfrågar allt fler storstadsbor det lugn och den avkoppling bara regioner som Norrbotten kan erbjuda.
Men det pratas fortfarande alldeles för lite om besöksnäringen, trots att den växer så det knakar. Kanske till stor del för att den inte domineras av en ensam aktör, utan ofta av flera småföretagare som tillsammans bidrar till en attraktiv region.
I Piteå samlar besöksnäringen nästan lika många arbetstillfällen som pappersindustrin. Ändå pratar vi mycket mer sällan om besöksnäringen som förutsättning för tillväxt och jobbskapande i vår del av landet.
Men att bevara den miljö vi har är en förutsättning för att kunna utveckla turismindustrin. Att ställa den tunga gruvnäringen och exporten mot den lite oftare mjukare beskrivna upplevelseproduktionen är alltså inte svaret. Svaret är samverkan.
Utan gruv- och skogsindustrins gröna utveckling får vi ingen konkurrenskraft på världsmarknaden. Och bevarar vi inte miljön får vi heller ingen turism. Utan turism, inga framtida besökare till vår region, och därmed sämre förutsättningar för all typ av företagande.
Detta har Mikael Damberg fattat. Att vara minister med ansvar för näringsfrågor i Sverige är att vara en oerhört viktig röst även för miljön. För allt hänger ihop.