Beskedlig utrikesdebatt

Piteå2009-02-19 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Riksdagens utrikesdebatt brukar inte tillhöra de mest spektakulära, men denna gång hettade det till ibland även om det i praktiken är så att det mest är nyanser i utrikessynen som skiljer de politiska blocken åt.
Denna gång ville de rödgröna med Urban Ahlin (S) i spetsen profilera sig, men några riktigt tuffa tag blev det aldrig. Istället en till stora delar beskedlig debatt.

Visst försökte Urban Ahlin höja temperaturen, dels genom att betygsätta regeringens utrikespolitiska deklaration som mångordig men med lite handling, dels genom att pressa Carl Bildt om regeringens mellanösternpolitik med krav på att öppna en dialog med Hamas liksom när det gäller demokratiutvecklingen i Ryssland och den otydliga inställningen till Nato.
I dessa frågor var Carl Bildt undvikande eller svarslös. Ändå mynnade Urban Ahlins angrepp mer eller mindre ut i intet. Trots smärre motsättningar är det i de flesta frågor fortsatt hygglig konsensus i svensk utrikespolitik.

Utrikesminister Carl Bildt försökte, liksom vid förra årets utrikesdebatt, styra denna till vårt närområde. Den europeiska unionen är i dag, enligt alliansregeringen, kraftfältet för svensk utrikespolitik. Inte för inte blir Sverige EU-ordförandeland efter Tjeckien i sommar.
Alliansregeringen vill se ett aktivare svenskt förhållande till EU. Vi ska vara med och påverka EU på ett helt annat sätt än under den socialdemokratiska regeringsperioden, heter det. Bildt vill så gärna synas och höras i EU-sammanhang. Då handlar det dels om fortsatt utvidgning, dels om utrikes-och säkerhetspolitiken. Är det en kommissionärspost som hägrar för Bildt nu när Margot Wallström återvänder till Sverige?

I vårt närområde varnade Carl Bildt lite håglöst för den negativa utvecklingen i Ryssland, men inte lika tydligt som i fjol. Detta trots att Ryssland flyttat fram sina positioner ytterligare och i viss mån omformat delar av den nedrustning som skett av svenska försvaret till en skarpare inställning.
Annars var utrikesdebatten en ganska sövande tillställning, där redan kända argument åter luftades. Efter den första debattomgångens hårda Ahlin-utspel blev det senare ett relativt godmodigt gnabb mellan huvudkombattanterna Bildt och Ahlin.

Det finns sedan gammalt en svensk tradition av en aktiv utrikespolitik. Det är ett arv som inte borde förskingras. Därför borde Sverige inta en tydligare hållning i sin inställning till utvecklingen Israel/Palestina och det pågående folkmordet i Darfur för att nämna några aktuella krishärdar.
Svensk säkerhetspolitik finns alltid med på ett hörn i utrikesdebatterna. Denna gång utan att Carl Bildt nämnde Sveriges alliansfrihet. Inte heller kom något besked om huruvida Sverige ska ställa upp i Natos snabbinsatsstyrka. Något som Finland redan bestämt sig för att göra.

Urban Ahlin hade rätt i att vi kanske borde ordna till vårt eget försvar innan vi ställer upp på fler internationella engagemang.