Befria småhus från eljättarna

ENERGI. I socialdemokraternas nya klimatpolitik är elsanering av bostäder en hörnsten och nybyggda hus ska inte få värmas med vare sig el eller olja. Gott, men minst lika viktigt är att befria alla dem som redan bor i elslukande småhus. Den stundande vinterns elräkningar framkallar frossbrytningar.

I nya hus ska eluppvärmning förbjudas, om socialdemokraterna får bestämma, och gamla hus ska få ekonomiskt stöd för att byta system. Förhoppningsvis ett kraftigt höjt sådant.

I nya hus ska eluppvärmning förbjudas, om socialdemokraterna får bestämma, och gamla hus ska få ekonomiskt stöd för att byta system. Förhoppningsvis ett kraftigt höjt sådant.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Piteå2008-08-14 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Vem kom på att husen skulle värmas med direktverkande el och inte ens förses med skorsten så att en alternativ värmekälla någorlunda smidigt kunde installeras? Ja, inte var det husköparna. Rådande energipolitik inte bara tillät, utan uppmuntrade direktverkande el som uppvärmningssystem. Sverige hade ju så gott om el på 1970-talet då sex kärnkraftsreaktorer togs i drift. El var billigt, enkelt och bekvämt.
Sedan kom energikriserna, det var i alla fall så det kallades, och småhusen, dess ägare och inneboende utsattes för det ena energisparande experimentet efter det andra. Luftvärme blåstes ned med fläktar från taket (!). Möjligen sänktes elräkningen, men det var kallt om fötterna. Usla luftvärmepumpar och värmeåtervinningsanläggningar snarare ökade än minskade elförbrukningen och gjorde luften så knastrande torr och statisk att man vid av- och påklädning liknande ett tomtebloss.
Supertjock väggisolering i kombination med omfattande byggfusk gjorde både hus och människor sjuka. Villaägarna kämpade på och höll oftast tyst om problemen. Husköpet är för de allra flesta livets största affär och den vill man inte tala illa om.

Avregleringen av elmarknaden skulle ge oss billigare el. Så blev det också till en början. Under åren 1997-2000 låg det genomsnittliga råpriset på nordiska elbörsen runt tolv öre per kilowattimme. Sedan tog det roliga slut. För elkunderna. Jättarna stramade upp marknaden och elpriset steg. Konkurrensen sattes ur spel. Oligopol råder där Vattenfall, Fortum och Eon bestämmer priset som i dagsläget är på väg mot 44-45 öre plus diverse påslag, energiskatt och på allt detta moms.
Med den prisutvecklingen förefaller det utan tvekan nödvändigt att effektivisera och få ner elförbrukningen. En av målsättningarna i social-
demokraternas nya klimatpolitik är att merparten av de hus som byggs 2020 ska vara energieffektiva hus, med minimal eller ingen uppvärmning. Det handlar om så kallade passivhus där tjocka väggar och bland annat kroppsvärmen från de boende håller innetemperaturen på behaglig nivå. Låter som en saga och är det också, hävdar vissa forskare medan andra är varma förespråkare.

Piteå komun ligger i framkant när det gäller utveckling och produktion av biobränslen och har ambitioner kring energieffektivisering. Piteå-Tidningen kunde i onsdagens nummer berätta om miljö- och byggkontorets planer på ett nytt bostadsområde med just extremt energisnåla hus. En spännande och intressant målsättning som väl passar in i komunnens deltagande i Energimyndighetens projekt "Uthållig kommun". Förslaget om ett bostadsområde med lågenergihus ligger också i linje med socialdemokraternas nya klimatpolitik, varför det inte borde stöta på några oöverkomliga hinder hos den egna kommunens politiska styre.
Det är dyrt att bygga konventionella hus och att bygga energieffektivt är ännu dyrare, enligt miljö- och byggchefen Ulf Hedman. Å andra sidan ska fördyringen både betala sig och gå med vinst. Men om den inte gör det, om det fuskats, om tekniken inte håller vad den lovat, vems är då ansvaret? Det är viktigt att klargöra så att inte husköparen ensam står där med ansvaret och kostnaderna. Något som givetvis ska gälla vid all nybyggnation.

Alla dem som redan bor i elslukande småhus vill socialdemokraterna ge ekonomiskt stöd så att de kan byta till ett vattenburet system och ansluta till biobränsleeldad fjärrvärme. Utmärkt, men då bör man radikalt höja energibidraget från dagens maximala engångsbelopp på 30 000 kronor. Ta av städbidraget. Femtiotusen per vuxen och år är orimligt högt. Här kan sittande regering göra en insats.



Bild: Villor i grupp
Bildtext:
I nya hus ska eluppvärmning förbjudas, om socialdemokraterna får bestämma, och gamla ska få ekonomiskt stöd för att byta system. Förhoppningsvis ett kraftigt höjt sådant.
Läs mer om