Bakom järnridå
EKONOMI. G8-mötet i S:t Petersburg har hållits bakom en järnridå av säkerhet. Ledarna för de rikaste länderna har kunnat jobba i lugn och ro helt utan påverkan från kritiska röster. Vi har fått en alltmer tudelad värld. Genom det ekonomiska samarbetet i Världsbanken och IMF, liksom överenskommelserna inom WTO, skapas en ekonomisk världsordning som alla tvingas anpassa sig till. Fattig som rik.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Enligt Världsbanken lever fortfarande 1,2 miljarder av världens befolkning på mindre en en dollar om dagen. Hela 2,8 miljarder på under två dollar. De fattiga länderna har inte blivit färre under de senaste decenniet. Snarare fler. Globaliseringsförespråkarna bortser gärna från sådana fakta.
Istället tvingas fattiga länder anpassa sig till de stora ekonomiska organisationernas krav. Från IMF och Världsbanken skickas det ut ekonomer som ska bringa marknadsliberala budskapet vidare. Ställ upp på våra krav, så ska ni också se att allt blir bättre. I grunden sker detta på de rika ländernas uppdrag. Det är USA och EU som sätter dagordningen. Så också under G8-mötet i S:t Petersburg. Även om Rysslands Vladimir Putin numer också vill ha ett ord med i laget.
Det är de allra rikaste länderna som träffas. Det är deras visdomsord som ska vägleda alla andra. Skuldsatta och biståndsberoende länder påtvingas förslag om ekonomiska lösningar enligt den härskande globaliseringsfilosofin. I mycket handlar det i förlängningen om att främja de rika länderna utveckling. De fattiga länderna däremot möter handelshinder av olika slag. Framför allt gäller detta jordbruksprodukter. Både EU och USA subventionerar det egna jordbruket och försvårar på olika sätt den frihandel som man i andra sammanhang så högtidligt talar om.
G8-ländernas möte i S:t Petersburg kom till stor del att handla om den akuta mellanösternkrisen och om den olje- och energikris som blivit allt mer påtaglig, men när man granskar vad som kommit ut av G8-mötet blir man mer pessimistisk. Mest pliktskyldiga formuleringar om både Mellanöstern som energifrågorna. De fattiga länderna i framför allt Afrika och deras situation nämns över huvud taget inte.
Det finns en målsättning att halvera jordens fattigdomen till 2015. De fattigaste ländernas skuldbörda ska skrivas av. Bistånden ska ökas. I verkligheten händer inte så mycket. Redan vid tidigare G8-mötet har de rika länderna lovas att skriva av skulderna, men egentligen har inte mycket skett. De fattiga ländernas skuldbörda är fortsatt hög. Några få utvalda länder sägs ska få sina skuldbördor avskrivna, men det mesta av dessa ambitioner har gått i stå.
Mot denna bakgrund är det inte överraskande att det vuxit fram ett ideellt engagemang mot globaliseringens effekter och mot den orättvisa världsordningen. Unga människor kräver rättvisa och solidaritet och vill bekämpa de rika ländernas växande girighet. I S:t Petersburg stoppades alla avvikande meningsyttringar effektivt. Demonstranter hade ingen möjlighet att få sin röst hörd. Dåligt.
G8, IMF och Världsbanken och alla andra måste lyssna till framtiden och till dem som vill ha en rättvisare värld. En dialog är nödvändig. Det går inte längre att avskärma rikemansklubbarna från de många människor som seriöst vill framföra avvikande åsikter och tankar. Då kommer det i längden att gå käpprätt åt skogen.