Bakläxa för Alice Bah Kuhnke

FILMPOLITIK. Majoriteten i riksdagens kulturutskott ger bakläxa till kulturminister Alice Bah Kuhnke.

FILMPOLITIK. Majoriteten i riksdagens kulturutskott ger bakläxa till kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Piteå2016-06-02 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) hade höga ambitioner för den nya filmpolitiken. I en debattartikel i Dagens Nyheter 8 maj 2015 utlovade hon ”den största förändringen i filmpolitiken på 50 år”.

Men vägen till denna stora filmreform är kantad med problem. Departementsskrivelsen (DS 2015:31), som skickades ut före sommaren 2015, skapade oro i filmbranschen. Remissvaren var inte nådiga. Många menade att inriktningen var ”huvudstads­orienterad och centralistisk”.

I en debattartikel i Göteborgsposten 3 augusti 2015 varnade ett gäng tungviktare (Hanna Stjärne, SVT, Tomas Eskilsson, Film i Väst, och Björn Rosengren, Film- och TV-producenterna) för centralismen.

”Det är viktigt att vi inte bygger en egenmäktig myndighet på området som i praktiken får monopol på utveckling av svensk film och som detaljstyr kreativitet utifrån snäva politiska mål. Så fungerar inte konst, och så bygger vi inget nytt stort filmarv”, menade trion.

Kritiken gjorde visst intryck på kulturministern. När hon presenterade sitt slutgiltiga förslag i mars 2016 tryckte hon hårdare på regionernas roll för svensk film.

”I den svenska filmbranschen spelar regionerna en avgörande roll för produktionen”, framhöll Bah Kuhnke.

Till exempel rymde propositionen ett resonemang om att utvecklingen och produktionen av svensk film ska ske kontinuerligt och i olika delar av landet.

Men förändringarna har inte stillat all kritik. Till exempel vill en majoritet i riksdagens kulturutskott nu ge regeringen bakläxa på en rad punkter.

Bland annat vill utskottet inte se höjd biomoms från 6 till 25 procent för att finansiera den nya filmpolitiken.

”Vi motsätter oss den momshöjningen eftersom vi precis som kulturministern tycker att filmen ska behandlas som en del av den övriga kulturpolitiken och då är det inte rimligt att höja momsen samtidigt som resten av kulturområdet har sex procents moms”, säger Olof Lavesson (M), ordförande i kulturutskottet, i en intervju med SR:s Kulturnyheterna.

Det ligger en del i argumentationen. Varför ska bred folklig kultur som bio och dansbandsmusik ha 25-procentig moms samtidigt som momsen på fina opera- och teaterbiljetter ligger på 6 procent? Det är en skillnad som är svår, för att inte säga omöjlig, att motivera.

Alice Bah Kuhnke är emellertid en obotlig optimist och tror att förslaget ändå ska kunna vinna en majoritet i riksdagen.

”Förslaget kommer ju att debatteras 9 juni och det kommer med största sannolikhet precis som sagts börja gälla från 1 januari 2017”, säger hon till Kulturnyheterna.

Vi får se. Men hanteringen av filmpolitiken borde under alla omständigheter föranleda viss eftertanke och analys i regeringskansliet.

Det finns inga rimliga skäl att gå fram med propositioner som saknar parlamentariskt stöd och riskerar att bli nedröstade.

Den rödgröna regeringen är en minoritetsregering. S+MP har tillsammans bara 138 av riksdagens 349 mandat. Därför gäller det att närma sig riksdagen med en stor dos ödmjukhet och kompromissvilja för att kunna vinna en majoritet för regeringsförslagen.

Rubriker om bakslag, bakläxa eller nederlag gynnar varken regeringen som helhet eller det enskilda stats­rådet.

Läs mer om