Backa och lägg energin på vården

STRID. Ett rosornas krig har åter blossat upp i Norrbotten, även denna gång orsakat av hälso- och sjukvårdspolitiken. Landstinget är ett svårt fögderi att styra och socialdemokraterna, som fått väljarnas förtroendet att sköta uppdraget, må lägga sin energi där och inte på inbördes strider.

Landstingsrådet Kent Ögren kan knappast ensam vara skuld till den strid som skakar socialdemokraterna i Norrbotten, däremot har han en nyckelroll när det gäller att finna lösningen. (Arkivbild)

Landstingsrådet Kent Ögren kan knappast ensam vara skuld till den strid som skakar socialdemokraterna i Norrbotten, däremot har han en nyckelroll när det gäller att finna lösningen. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2008-07-05 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Striden den här gången står främst kring specialisering vid Kiruna sjukhus, som förefaller lagd på is, och nedläggning av så kallade obs-platser i Haparanda. Beslutet att stänga obs-platserna har hävts av länsrätten, inte av medicinska skäl utan för att beslutet inte togs i laga ordning.
Om och när ärendet förbereds, utan att det genas i kurvorna, ryker obs-platserna. Såvida inte den socialdemokratiskt styrda landstingsledningen backar på den punkten.

De socialdemokratiska landstingspolitikerna Jörgen Lövgren, Kiruna, Kenneth Nilsson, Kiruna och Marlene Haara, Haparanda vill bevara obs-platserna och har offentligt gått emot partilinjen. Det har renderat dem avstängning från den socialdemokratiska partigruppen.
Något som fått ut de socialdemokratiska kommunalråden i Pajala, Haparanda, Övertorneå och Kiruna på banan. De fyra uttalar sitt starka stöd för de avstängda, vilket i och för sig inte är märkvärdigt, eftersom ärendet rör just deras domäner.

Partipiskan viner hårt i alla partier, från höger till vänster. Senast vi såg den i verksamhet var när den borgerliga alliansregeringen trumfade igenom lagen som ger Försvarets Radioanstalt rätt att bland annat läsa medborgarnas e-post oavsett det finns misstanke om brott eller ej. En lag som skrämmer andra länder, långt mer än vår försvarsmakt.
Kravet att man måste dra åt samma håll i ett parti för att nå uppsatta mål är förståeligt, men förtroendevalda måste också kunna se väljarna i ögonen. Har det gjorts utfästelser i valrörelsen för att vinna röster, förväntas med all rätt att de uppfylls.

Att ta avstånd från kravet om att behålla obs-platserna i Haparanda "vore politiskt självmord", säger Marlene Haara till NSD.
Vi kommer sannolikt att få se långt mer av partistridigheter om och när systemet med personval slår igenom på allvar och väljarna med sina kryss kan övertrumfa valberedningens planer på vilka som ska stå på valbar plats och leda partiet.

Hälso- och sjukvård kan inte bedrivas för att skapa eller rädda arbetstillfällen, än mindre för att rädda partier, i det här fallet socialdemokraterna, kvar vid makten. Enda skälet är befolkningens vårdbehov och den medicinska säkerheten.
Kommunalrådet Sven-Erik Bucht, bland andra, strider med hetta för obs-platsernas bevarande i hemkommunen. Anser dem så viktiga att han tycks beredd att sätta partiets ställning i landstinget på spel. Bucht är ansedd som en duktig och klok person och om han lägger ner en sådan glöd på obs-platsernas bevarande får man väl tro att de verkligen fyller ett, ur medicinsk synpunkt, avgörande behov för Haparandaborna.

Avstängningen av de tre ledamöterna är en orimligt hård bestraffning och skapar, tillsammans med striden om obs-platserna, svårläkta sår. Socialdemokraternas distriktsordförande Kristina Zakrisson har ett knepigt problem att hantera.
Förhoppningsvis lyckas hon förmå parterna, landstingsrådet Kent Ögren, de fyra kommunalråden och de upproriska s-ledamöterna, att gå varandra till mötes.
Hälso- och sjukvårdspolitiken är inte enkel att utöva. Den rymmer så mycket känslor och är av så avgörande betydelse för medborgarna. Det borde finnas en nationell vårdplan som verkligen garanterade medborgarna vård efter behov och inte efter tillgång och plånbok.

Så ska det vara, men så är det inte. Vårdens kvantitet och kvalitet beror i stor utsträckning på var du bor och vad ditt landsting har råd med. Det ska inte accepteras och är ett solklart fall för riksdagen att ta itu med.
Läs mer om