Backa och cancern värt en ny utredning
SKOLMILJÖ. Jullovet går mot sitt slut. Bland lärare och elever vid Strömbacka gymnasieskola i Piteå finns en förståelig och rättmätig oro för att återvända till sin arbetsplats. Att miljön påverkar hälsan tycks ställt utom tvivel. Hur mycket? är en fråga som måste få svar samtidigt som skolan saneras och renoveras.
Oron för de många cancerfallen bland personalen i Strömbackaskolans huvudbyggnad har fått ny näring, sedan ett aggressivt mögel hittats i väggarna.
Foto: Jens Ökvist
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Piteå-Tidningen om att många anställdas insjuknande i cancer skapat oro vid Strömbacka gymnasieskola i
Piteå. Misstankar fanns att cancerfallen på något sätt hade samband med den stora branden i juni 1989 och efterföljande sanering och återuppbyggnad.
På initiativ från Piteå kommuns fastighetskontor fick företagshälsovården Pitehälsan och
Yrkesmedicinska kliniken vid Umeå universitet i uppdrag att utreda eventuellt samband mellan arbetsmiljön på skolan och cancerfallen.
Den största gemensamma nämnaren utredarna fann var att den absoluta majoriteten av de cancersjuka, arbetade i "Oden", skolans huvudbyggnad och också den som förstördes vid den omfattande branden.
Utredningsarbetet resulterade i rapporten "Inomhusmiljön Strömbackaskolan". Av den framgick att utredarna, utifrån kända riskfaktorer, bedömde att branden i sig inte kunde förklara cancerfallen på Strömbacka och att saneringsarbetet, enligt de uppgifter som kommit in, var helt utan anmärkning ur hälsosynpunkt.
Sammanfattningsvis skriver utredarna att de, "med dagens kunskap, inte kan se något samband mellan arbetsmiljön och cancerfallen, trots det relativt höga antalet fall i lokalen Oden".
Efter det har fler anställda fått diagnosen cancer och ett aggressivt svartmögel har påträffats i väggarna i huvudbyggnaden Oden. Inomhusmiljön på Strömbacka har den senaste tiden varit föremål för granskande artiklar i Piteå-Tidningen.
Möglet kan ge nedsatt immunförsvar, ögon- och hudbesvär, irriterade slemhinnor, trötthet och huvudvärk. Besvär elever och lärare känt av i tio års tid, liksom att astmatiker blir sämre och måste öka på medicineringen när de återvänder till skolan efter helger och längre ledigheter.
Allt detta är illa nog och det förefaller senfärdigt i överkant att möglet inte upptäckts tidigare och åtgärdats. Skolors förfall tycks ha en tendens att betraktas med överseende. Forskning visar att den här typen av mögel också kan orsaka cancer hos den som får i sig det via maten. Huruvida även den som andas in mögelsporerna riskerar cancer är okänt. Dithän har forskningen inte nått.
Statistiskt får var tredje person någon gång under sin livstid någon form av cancer. Det är sett till hela befolkningen. Slumpen är en oberäknelig faktor, men att en liten grupp människor verksamma på samma begränsade arbetsplats med råge uppfyller den statistiska kvoten får ändå ses som anmärkningsvärt.
Precis som utredarna påpekar bygger deras bedömning på vad som 2004 framkom och de kunskaper som då fanns. Det som gällde då, gäller inte längre. Nya fynd har gjorts och nya kunskaper finns. Att luta sig tillbaka mot rapporten "Inomhusmiljön Strömbackaskolan" håller inte.
Det allt överskuggande är givetvis att sanera de sjuka skollokalerna, men det är också av största vikt att låta forskare utreda om där finns ett samband mellan insjuknande i cancer och övrig ohälsa och mögelpåväxten i skolans väggar.
Forskarnas svar lär dröja, men att en utredning görs är ett rättmätigt krav från berörda. Den stress oro och rädsla skapar, är bara den negativ för människors hälsa och välbefinnande.
Resultatet av ett forskningsprojekt av det här slaget, torde vara av riksomfattande intresse. Det skulle inte överraska om det ute i landet finns paralleller till Fallet Strömbacka.