Att övervintra med krisavtal

AVTAL. IF Metalls ordförande Stefan Löfven talar om undantagstillstånd. En fjärdedel av hans medlemmar är varslade eller arbetslösa. Nu gäller det att övervintra. Därför har IF Metall gjort en historisk krisuppgörelse med arbetsgivarparten, där lägre lön byts mot färre varsel och i bästa fall till heltidsjobb igen när krisen blåst över. Avtalet sträcker sig till den 31 mars 2010.

Det blåser kring IF Metalls ordförande Stefan Löfven. Han går på tvärs mot övrig fackföreningsrörelse genom att förhandlat fram ett pemitteringssystem.

Det blåser kring IF Metalls ordförande Stefan Löfven. Han går på tvärs mot övrig fackföreningsrörelse genom att förhandlat fram ett pemitteringssystem.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Piteå2009-03-04 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
IF Metall ser till sina medlemmar och att underleverantörer och andra verkstadsföretag får möjlighet att klara sig över krisen med hjälp av det avtal om permitteringslöner som man nu kommit fram till. Inte oväntat möter IF Metall hård kritik. Inte minst från andra fackförbund som Byggnads, Hotell-och restaurang, Elektrikerna. Ja, listan kan göras längre.
Däremot är LOs ordförande Wanja Lundby Wedin kommentar försiktigt positiv, men hon betonar att IF Metall står för sitt avtal och att inga andra förbund kan tvingas gå i samma hjulspår. Även Mona Sahlin är positiv.

IF Metall hade, enligt Löfven, inget annat val när allt fler medlemmar hamnade i arbetslöshet och därmed i händerna på en a-kassa som i bästa fall ger en metallare en ersättning på mellan 50 och 60 procent av ordinarie lön. Då kan det kännas tryggare att permitteras och få behålla minst 80 procent av lönen.
Stefan Löfven poängterar med kraft att detta inte handlar om en lönesänkning utan om en tillfällig åtgärd, där arbetstiden minskas och lönen anpassas till detta förhållande. I mars nästa år går avtalet ut. Förhoppningsvis ser tiderna något ljusare ut då för svensk industri. Om förbättringar kommer snabbare finns dessutom möjlighet att säga upp avtalet i förtid.

Sedan är det självfallet så att IF Metall delvis är ute på svag is. Vissa hushåll klarar säkert att minska sin inkomst med 20 procent. Det finns kanske sparkapital, det finns säkert möjligheter att diskutera bolån med banken, det går att dra ner på vissa "onödiga" utgifter, men det finns också enskilda och hushåll som redan har en så tight ekonomisk sits att 20 procents lönesänkning kan betyda skillnaden mellan att klara ekonomin eller hamna under strecket. Vi går mot tuffare tider.
I samma mån som IF Metall tar ett initiativ förbryllas man över och blir förbannad över hur Volvo-ledningen ger sig själv nya bonusar medan tusentals Volvo-arbetare tillhörande IF Metall har varslats och snart befinner sig i arbetslöshet. Och sedan denna tysta regering. Slår man inte längre vakt om jobben och vart tog den så kallade jobblinjen vägen? Till en papperskorg i Rosenbad?

Om vi ser oss runt i omvärlden är avtal liknande det som IF Metall förhandlat inget ovanligt. I en rad länder i EU och utanför EU är det mycket vanligt med permitteringslöner. Företagen vill behålla sin kompetens så långt det är möjligt. På samma sätt som IF Metall och verkstadsindustrins arbetsgivare nu resonerar här hemma. När krisen är över har man höjt kompetensen samtidigt som kunnig personal snabbt kan träda till på heltid.
Så om alla pusselbitar hamnar på rätt plats är IF Metallas avtal under rådande förhållanden rätt vägval. Det innebär inte att det kan kopieras till andra fackförbund. Olikheterna och förutsättningarna är så skilda mellan olika avtalsområden och yrkesgrupper och därmed mellan de fackförbund som ingår i LO-gemenskapen.

Bara något exempel. Vi vet att andelen del-och halvtidsanställda, liksom jobb på obekväm arbetstid, ökar i rasande takt. Och det är framför allt LO-kvinnorna inom Handels, Hotell-och restaurang och Kommunal som drabbats av de sämre anställningsförhållandena. Många av dem som arbetar deltid vill jobba heltid. Inte minst för att klara ekonomin. För dessa grupper vore förstås IF Metalls lösning på varselproblematiken en katastrof.