Att hälla olja på elden

Piteå2011-08-13 06:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det finns ett svenskt oljebolag som till synes saknar moraliska betänkligheter. När andra drar sig ur för att inte finansiera övergrepp och djupt orättfärdig krigföring ser Lundin Petroleum profitmöjligheter. Företagets strategi de senaste årtiondena har varit att etablera sig i härjade områden i diktaturer där ingen annan vill vara verksam. Under ledning av Adolf Lundin verkade företaget i Sydafrika under apartheidtiden, i Khadaffis Libyen under de tidigare sanktionerna, i Zaire under Mobutus styre, i Syrien och Irak. Verksamheten i dessa länder har naturligtvis förutsatt ett nära samarbete med de styrande regimerna som gynnats av företagets investeringar.

Adolf Lundin efterträddes av sin son Ian Lundin som lett företaget under den tid det varit verksamt i bland annat södra Sudan och Ogadenprovinsen i Etiopien - där två svenska journalister fängslats nyligen i sitt försök att dokumentera de svåra förhållandena, kriget och övergreppen. Under denna period knöt företaget till sig en viktig medarbetare, Sveriges nuvarande utrikesminister Carl Bildt.

I slutet av 90-talet och under 2000-talets första år rasade ett blodigt inbördeskrig i södra Sudan. Oljan stod i centrum för konflikten. I enbart det område, kallat Block 5a, där Lundin Petroleum bedrivit verksamhet uppskattas mer än 12 000 människor ha mördats genom regeringsunderstödda milisräder och helikopterattacker. I rapporter från flera människorättsorganisationer som granskat situationen i södra Sudan uppdagas massmord, systematisk invalidisering av befolkningen, våldtäkter och folkfördrivning i anslutning till oljefyndigheterna. Södra Sudan och Lundin Petroleum har bevakats av bland andra Amnesty International, Human Rights Watch och Christian Aid. De påtalar också användandet av barnsoldater, vilket Lundin Petroleum inte var främmande för. I ett klipp från 2001 gjort av dokumentärfilmaren Bengt Nilsson syns Carl Bildts vän tillika företagets överhuvud Ian Lundin tillsammans med en grupp barnsoldater som försvarar hans oljefält. Det finns på youtube, "Ian Lundin omgiven av barnsoldater".

Fram till 2007 hade Carl Bildt stora andelar i Lundin Petroleum. Han var ledamot i dess styrelse åren 2000 - 2006 och gick direkt från den posten till uppdraget som Sveriges utrikesminister. Att Carl Bildt skulle ha varit förd bakom ljuset under sin tid i styrelsen är föga troligt. Han deltog vid flera resor till Sudan och var en av nyckelpersonerna för företagets verksamhet i landet. Tillsammans med Ian Lundin träffade han diktator Omar al-Bashir i inledningsskedet för företagets verksamhet i Sudan. Bashirs brutalitet var ingen hemlighet och den har tagit sig uttryck övergrepp i södra Sudan och senare folkmordet i Darfur.

Dokumentationen av oljeutvinningens följder är omfattande. I en rapport från 2010 som ett 50-tal frivilligorganisationer inom European Coalition on Oil in Sudan (Ecos) ställer sig bakom beskrivs hur sudanesiska soldater med stöd från allierade miliser fördrivit och mördat befolkningen för att Lundin Petroleum i konsortium med oljebolagen Petronas och OMW skulle kunna utvinna olja.

Genom att åta sig och fullfölja uppdraget i Lundin Petroleums styrelse har Carl Bildt uppvisat ett bristande omdöme som visar på värderingar vilka gör att man borde ifrågasätta hans lämplighet för posten som Sveriges utrikesminister. Särskilt nu när konflikterna i världen blir allt mer tillspetsade, inte minst i Afrika, och behovet av en trovärdig utrikespolitik för fred är stort. Det är det viktigt att den som företräder Sverige inom utrikespolitiken kan vidmakthålla det goda anseende vårt land under tidigare företrädare skapat.

Läs mer om