Arbetslinje för stark som svag
JOBBEN. För frisk för att få sjukpenning. För sjuk för att få ett jobb att leva på, då återstår socialbidrag. I Socialdemokraternas förslag till ny arbetsmarknadspolitik ska ingen falla mellan stolarna. Så väl lär det inte gå, ens i den bästa av världar, men det är avgjort ett starkt politiskt inlägg i rätt riktning.
Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Socialdemokraterna vill reformera Arbetsförmedlingen i grunden till vad man kallar Kompetensförmedling. Den enskilda människans behov och möjligheter ska bättre tas till vara, med handledning och ekonomiskt stöd för att uppnå målen. Vuxenutbildningen ska återupprättas. Det ska finnas pengar att söka för den som vill bygga på sin yrkesutbildning eller byta väg i arbetslivet.
Behovet av och tillgången på yrkesutbildningar ska kartläggas och åtgärdas på alla nivåer; nationellt, regionalt och lokalt. En sådan kommission skulle förmodligen upptäcka att Piteå kommun står i akut behov av utbildningar för att förse entreprenörerna bakom planerade vindkraftparker och satsningar på biobränslen med lämplig arbetskraft.
Den som är sjuk eller har en funktionsnedsättning ska kunna jobba, om viljan finns. Det sista är inte minst viktigt. Att kasta ut människor ur sjukförsäkringen och ställa dem till hela arbetsmarknadens förfogande för att en viss arbetsförmåga har konstaterats är fullkomligt inhumant. Sjävklart ska det ställas krav på motprestationer från den som behöver samhällets tjänster, men de måste präglas av humanism och inte drivas in absurdum.
Ingen ska falla mellan myndigheternas stolarna och lämnas i passivitet. Alla ska ha rätt till en handlingsplan med skräddarsydda åtgärder och en personlig hand-ledare som ska lotsa fram till ett arbete, lämpligt just för den här personens förutsättningar. För att klara den delen i arbetslinjen vill Socialdemokraterna slå ihop delar av arbetsförmedlingen och försäkringskassan till en ny organisation, kallad Kraftsam, där befintliga resurser spetsas med nya.
Hur mycket utbildning, hur mycket rehabilitering och hur mycket ekonomiskt stöd som än ställs till förfogande, kommer det ändå alltid att finnas dem som inte kan komma tillbaka till den ordinarie arbetsmarknaden och dem som aldrig kommer in. För dem vill Socialdemokraterna skapa en större och bredare alternativ arbetsmarknad och det är en förutsättning, för att uppfylla löftet om att ingen ska falla mellan stolarna och för en humanistisk samhällssyn på människors värde.
Dagens samhälle präglas allt mer av en vi- och domkultur, de närande och de tärande, kraftigt underbyggd av den moderatledda alliansregeringens ekonomiska fördelningspolitik där de tärande , arbetslösa, sjuka och pensionerade, ska betala högre skatt på sina försämrade ersättningar och pensioner än den som arbetar och, underförstått, är en god samhällets tjänare med vett att göra rätt för sig.
Effekterna av regeringen Reinfeldts tumskruvande på dem som är i behov av de allmänna trygghetsförsäkringarna börjar visa sig i kalla siffror. Ingemar Färm, ordförande i handikappförbundens samorgan, HSO, vittnade i förra veckan om hur de nya, tuffare reglerna i sjukförsäkringen kastar in folk i socialbidragsberoende. Det generella välfärdspolitiken är på väg att överges.
Av de 12 356 som röstat i Aftonbladets undersökning om Socialdemokraternas nya jobbpolitik tycker 59 procent att den låter bra, och att den skulle fungera bättre än alliansens arbetsmarknadspolitik. "Inför nu!" utropar blågröna Tobias, 35. Det lär inte hända, men om den där procentfördelningen också blir valresultatet finns det gott hopp.