Arbetskraft nästa bristvara

ARBETSKRAFT. Arbetslösheten stiger i skrämmande takt. Samtidigt varnas för att skriande brist på arbetskraft väntar om hörnet. Regeringen är nollställd. Passiv inför rådande kris, passiv inför konjunkturuppgången den hoppas omvärlden ska fixa.

Samhällets kärnverksamheter  råder brist på pengar, inte på arbete. Nästa bristvara blir arbetskraft om inte den personal som finns och de unga tas till vara.

Samhällets kärnverksamheter råder brist på pengar, inte på arbete. Nästa bristvara blir arbetskraft om inte den personal som finns och de unga tas till vara.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Piteå2009-06-12 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Arbetsförmedlingens prognos för 2009 och 2010 är en dyster berättelse. Nästa år kommer 539 000 personer att vara arbetslösa. Det motsvarar 11,3 procent av arbetskraften. Värre kan det bli.
Prognosen bygger på att läget stabiliseras under andra halvåret 2010.
Finansminister Anders Borg, som förutspått en arbetslöshet på 12 procent, ser möjligen prognosen som ett plus för regeringen, men tvåsiffriga tal uppnåddes inte ens under den svåra 90-talskrisen. Toppen nåddes 1993 då arbetslösheten på två år, med den högerledda regeringen Bildt, stigit från 3 procent till 8,2 procent. Borgerliga regeringar tycks fungera som olycksmagneter.
Alla grupper drabbas, men sämst till befinner sig ungdomar, invandrare och funktionshindrade och allra sämst är framtidsutsikterna för dem med kort skolgång. Oerfarna och lågutbildade ska de tampas om jobben med en sällsynt stor skara arbetslösa med både god utbildning och erfarenhet från arbetslivet.
En tredje grupp som får det extra svårt är de äldre, de mellan 55 och 64 år. Alla hamnar de långt bak i kön till anställningar. "Utanförskapet", den borgerliga alliansens valvinnare 2006, torde i framtidsspegeln ses som ett sänke. I det sällskapet kommer det att bli trångt.

Mitt i allt elände finns ljusglimtar. Norrbotten klarar sig den här gången bättre än län längre söderut soch även om arbetslösheten är i snabbt stigande, väntar brist på arbetskraft runt hörnet. Det stora uttåget från arbetsmarknaden börjar redan nästa år då 45:orna blir ålderspensionärer. Från och med 2012 och framåt är det fler födda på 40- och 50-talet som lämnar arbetsmarknaden som ålderspensionärer än unga som söker sitt första jobb.
Göran Nilsson, chef för Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsområde i Luleå, Piteå och Boden siar om stenhård konkurrens om arbetskraften när konjunkturen vänder uppåt. Det blir brist på personal inom i stort sett alla yrkesområden, både inom offentlig och privat sektor. Huggsexa om arbetskraften väntar lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Härligt! Eller? Kommer det att finnas utbildad arbetskraft som kan ta över och fylla luckorna efter "Proppen Orvar" eller "Köttberget", en annan benämning på 40-talets stora kullar. Tveksamt. De unga har inte den utbildning som krävs. Trots brist på arbetskraft riskerar de att slås ut.
Människor slås ut och med dem riskerar kommuner och regioner att slås ut.
Statistiska centralbyrån har i sin framtidsprognos pekat på just detta; kommuner dör ut inte för att det saknas jobb, men för att det saknas arbetskraft med rätt kunskaper.
Samma varningsrop kommer från Svenskt näringsliv. Om inget radikalt görs kommer flera kommuner att vara borta om fem, tio år. Orsak; akut brist på arbetskraft.

Således gäller det att kämpa för att behålla och rusta den arbetskraft som finns och står på tillväxt.
Invandrarna inte att förglömma, varken de legala eller illegala, de som arbetar men inte syns. Släpp fram dem i ljuset så att de kan uppfylla sina skyldigheter och få sina rättigheter. Uppenbarligen behövs de.
Behovet av vuxenutbildningar, teoretiska som yrkesinriktade är akut, liksom extrapengar till kommuner och landsting så att de åtminstone kan behålla den personal som finns, tidigareläggning av väg- och järnvägsbyggen, ekonomisk stimulans till hushållen som har det sämst och dit hör höjd a-kassa.
Det kan aldrig vara fel att höja medborgarnas kunskaper och kompetens, att göra investeringar i lågkonjunktur och att med en anständig a-kassa hjälpa de arbetslösa att övervintra i väntan på islossningen. För att tala det språk finansminister Anders Borg verkar förstå.
Läs mer om