Arbetets villkor eller marknadens?
VAL. EU-domen i Vaxholmsfallet öppnade upp för lönedumpning där arbetare ställs mot arbetare. Facket led nederlag. Å andra sidan kan domen bli den gnista som krävs för att fler ska gå och rösta på söndag. Fler av dem som önskar ett rödare Europa.
EU-valet är inte längre en fråga om ja eller nej till medlemskap. Nu handlar det inte minst om den fria rörligheten inom den gemensamma marknaden och arbetets villkor.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
DA har läst protokoll som visar hur de borgerliga parlamentarikerna röstat i frågor som varit viktiga för fackföreningsrörelsen Resultatet, publicerat i majnumret, visar att allianspartierna ofta lägger ner sin röst eller går emot förslagen, medan socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister röstar för.
Intervjuer med partiernas toppkandidater till EU-parlamentet om deras syn på LO:s krav för att stärka löntagarnas ställning på den europeiska arbetsmarknaden ger också klara besked. Här löper ett krondike mellan rödgrön och blå politik.
LO kräver att det så kallade utstationeringsdirektivet ändras så att principen om lika lön för lika arbete garanteras, oavsett från vilket land arbetskraften/företaget som ska utföra jobbet kommer. Det torde vara den viktigaste arbetsrättsliga frågan. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet är för. Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna är mot.
Första namn på moderaternas lista till EU-parlamentet är Gunnar Hökmark, redan medlem i parlamentet, som sätter marknadens ekonomiska frihet före både miljö och löntagarnas fackliga rättigheter. Andra plats på M-listan till EU-parlamentet innehas av Anna Ibrisagic som önskar göra en andra period i parlamentet. Hon är för att arbetskraft från öst kan konkurrera om jobben i Sverige med lägre lön.
Facket säger Anna Ibrisagic nej till med motiveringen att hon är uppväxt med kommunismen, har upplevt nationalsocialism och krig och fått nog av kollektivt tänkande och tvång. (Nordnytt 28 maj.) Med all respekt för hennes upplevelser; Logiken i resonemanget är svår att förstå.
Socialdemokraterna vill, i likhet med LO, ändra reglerna i utstationeringsdirektivet för arbetskraft som arbetar i annat land. Allt i syfte att hindra lönedumpning. Länders kollektivavtal och fackliga rättigheter ska gälla, oavsett från vilket land arbetskraften kommer. Ett förslag Socialdemokraternas första namn, Marita Ulvskog, tar med sig till EU-parlamentet och räknar få majoritet för. Kravet utgör golvet, inte taket. Det är givetvis fritt fram att förhandla sig till högre löner och bättre förmåner än kollektivavtalet säger.
Arbetare ska inte ställas mot arbetare i en tävling där billigast vinner. Det är avgörande för en fungerande öppen arbetsmarknad där svenskar, letter, tjecker, med flera kan arbeta sida vid sida i fred och frihet.
Konkurrens om jobben genom lönedumpning är grogrund för konflikter och främlingsfientlighet. I slutändan är det ingen som vinner på det. Inte ens den som betalat lägsta priset.
Fotnot: Vaxholmsfallet eller Laval-målet handlade om huruvida svenska facket har rätt att ta till stridsåtgärder för att hävda svenska avtal i Sverige mot utländska företag , eller om det strider mot Europarätten.
Byggnads hade försatt det lettiska byggföretaget Laval i blockad för att sluta kollektivavtal. EG-domstolens generaladvokat Paolo Mengozzi ville döma till fackens fördel, för att undvika social dumpning, men domstolen ansåg att Byggnads gått för långt och brutit mot utstationeringsdirektivet.
EG-domstolens beslut kan inte överklagas.