Är regeringens arbetslinje död?
KRISSTÖD. Den amerikanska bildindustrins flaggskepp General Motors har sökt skydd i de amerikanska konkurslagarna. Samtidigt som Barak Obama och hans administration gör allt med lån- och stödpengar för att fordonsjätten inte ska falla ihop som ett korthus. Hos den svenska GM-dottern Saab Automobiles är krisen minst lika djup, men från alliansrege-ringen tycks inget stöd komma.
Näringsminister Maud Olofsson (C) är fortsatt kallsinnig till att stödja svensk bilindustri. En hållning som den övriga alliansregeringen backar upp
Foto: David Magnusson / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I dag är Saab någon hårsmån från konkurs och något stöd får man inte från regeringen. Istället har Fredrik Reinfeldt (M) statsmannamässigt låtit meddela att Saab måste inse att de inte kan bygga Saab-bilar som inte säljs. Uppmuntrande i den kris som de duktiga bilbyggarna i Trollhättan just nu befinner sig i. Hoppet står till någon av de två intressenter som finns kvar på listan av företag som är intresserade av Saab.
Saab kan inte heller vänta sig någon större hjälp från GM som har fullt upp att klara sina egna bekymmer på hemmaplan. Flera fabriker kan komma att läggas ner och omkring 47 000 anställda avskedas. Mot den bakgrunden har en liten bilfabrik i Sverige låg prioritet.
IF Metalls ordförande Stefan Löfven talade tidigare i år om undantagstillstånd och det tycks fortsätta. En fjärdedel av hans medlemmar är varslade eller arbetslösa. Då gäller det att övervintra.
Därför gjorde IF Metall också en historisk krisuppgörelse med arbetsgivarparten, där lägre lön och minskad arbetstid byts mot färre varsel, ett avtal som sträcker sig fram till den 31 mars 2010.
IF Metall hade, enligt Löfven, inget annat val när allt fler medlemmar hamnade i arbetslöshet och därmed i händerna på en a-kassa som i bästa fall ger en metallare en ersättning på mellan 50 och 60 procent av ordinarie lön. Då kan det kännas tryggare att permitteras och få behålla minst 80 procent av lönen.
I samma mån som IF Metall tar ett initiativ förbryllas man över regeringens icke-politik. Slår man inte längre vakt om jobben och är arbetslinjen död? Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) har blivit allt mer osynlig.
Om vi ser oss runt i omvärlden är avtal liknande det som IF Metall förhandlat fram inget ovanligt eller märkligt. I en rad länder i EU och utanför EU är det mycket vanligt med permitteringslöner. Företagen vill behålla sin kompetens så långt det är möjligt. På samma sätt som IF Metall och verkstadsindustrins arbetsgivare resonerat här hemma.
När krisen är över har man dels höjt kompetensen, dels kan kunnig personal snabbt återinträda i jobbet på heltid när krisen är över.
Så om alla pusselbitar hamnar på rätt plats är IF Metall avtal under rådande förhållanden rätt vägval. Det innebär inte att det kan kopieras till andra fackförbund. Olikheterna och förutsättningar är så skilda mellan olika avtalsområden och yrkesgrupper.
När krisen är djup och stora företag, och delar av bildindustrin riskerar att slås ut, får även de nyliberala dogmerna om att staten ska hålla sig borta som företags-
ägare ge vika. Detta i såväl USA som i Frankrike, Tyskland och Holland med flera länder.
Allt medan den svenska regeringens sitter på åskådarläktaren.