Är du en av de aderton?

förtidspension Det är fredagen den 11 februari 2011. Mycket av vad som kommer att hända är dessbättre fördolt. Men en del saker vet man redan nu. I dag kommer arton unga människor att få besked om att de beviljats förtidspension. Ja, numera heter det aktivitetsstöd men i sak handlar det om en förtida pension.

Moderaternas Ulf Kristersson har kommit med ett konkret löfte: att dra in det speciella stödet till unga och i stället satsa på ett system som gäller i alla åldrar. Effekten av det kan bli att unga som redan har det svårt får det ännu tuffare.

Moderaternas Ulf Kristersson har kommit med ett konkret löfte: att dra in det speciella stödet till unga och i stället satsa på ett system som gäller i alla åldrar. Effekten av det kan bli att unga som redan har det svårt får det ännu tuffare.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Piteå2011-02-11 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Arton unga om dagen. För tjugo år sedan förtidspensionerades 1 500 unga varje år. För fyra år sedan var det 4 500 och sedan dess har det gått allt fortare. Förra året förtidspensionerades 6 700 unga människor i Sverige. 2011 kan bli All Time High.

Den ansvarige ministern Ulf Kristersson (M) har kommit med ett enda konkret löfte: att dra in det speciella stödet till unga och i stället satsa på ett system som gäller i alla åldrar. Effekten kan bli att många unga som hamnat i svårigheter får det än tuffare.

Men är utvecklingen då det gäller unga förtidspensionärer egentligen så konstig? Satsningen på det man kallar arbetslinjen innebär att de som inte arbetar hamnar på sidan och inte tillmäts samma värde. Satsningen på mer betyg i skolan och det disciplintänk som Jan Björklund satsat så hårt på har sannolikt lett till att en del fått det svårare. Någonstans ifrån kommer ju de arton om dagen.

Hur var det Per Albin Hansson sa? "Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn." Men de unga som får aktivitetsbidrag tillhör just gruppen undanskuffade.

Det är också ironiskt att de borgerliga politiker som stormade mot det man kallade bidragssamhället är ansvariga för den dramatiska ökningen av unga bidragstagare. Från 1 500 för tjugo år sedan till 6 700 i fjol. Och man hör inga beklaganden över att fler hamnar i utanförskap. Ministrarna tycks inrikta all uppmärksamhet på de friska och helt arbetsföra; lite svinn får man ju räkna med.

Det ska vara möjligt att hitta uppgifter åt precis alla, om bara viljan finns. Samhall skapades en gång för att svårplacerad arbetskraft skulle få en chans på arbetsmarknaden. Samma tänk måste till nu. Pelle och Lisa ska inte bara avföras och få en summa pengar, adjö då, utan de måste engageras i olika projekt. I en alltmer nedmonterad välfärdsstat saknar sannerligen inte angelägna uppgifter.

Så här står det på Samhalls hemsida och vi postar det gärna till socialförsäkringsminister Kristersson:

"Samhall har en unik kunskap om hur man matchar rätt person med rätt uppdrag. Det skapar kompetenta, trygga och dedikerade medarbetare."

Samhall är givetvis inte det enda svaret. Framför allt krävs engagemang. De svaga i samhället måste få särskild uppmärksamhet, de högutbildade och högavlönade klarar sig ändå.

När fredagen den 11 februari nalkas slutet har ytterligare arton unga fått förtidspension, vilket är en hård dom över den politik som förs av de drygt tjugo ministrarna.