Är detta vägen till snabbare vård?

VÅRDVAL. Alliansregeringen tänker lagstifta om fri rätt för läkare att öppna privata vårdcentraler i alla landsting. Motivet är att stärka patientens rätt till valfrihet. Systemet med många vårdcentraler att välja på kan ha sina förtjänster, men blir det mer vård för pengarna? Eller blir det mindre?

Fler vårdcentraler ger snabbare tid hos doktorn, men kortar det vägen till röntgen och andra undersökningar för diagnos och behandling?

Fler vårdcentraler ger snabbare tid hos doktorn, men kortar det vägen till röntgen och andra undersökningar för diagnos och behandling?

Foto: Erik Svensson

Piteå2008-04-18 00:15
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ordet "privat" innebär i det här fallet att vårdcentraler drivs av läkare som inte är anställda av landstinget, men verksamheten finansieras med skattemedel på samma sätt som landstingsdrivna vårdcentraler. De privata vårdcentralerna kan drivas i aktiebolagsform med vinstutdelning till ägarna.
Dagens Nyheter gjorde 2006 en serie om sjukvården. Granskningen visade hur distriktsläkare blivit mångmiljonärer på att gå från landstingsdrivna vårdcentraler till privata vårdcentraler. Höga vinster, miljonlöner, generösa styrelsearvoden och generös aktieutdelning var konceptet.
Det tyder på att det finns pengar att tjäna på effektivisering i vården eller också tar de privata vårdcentralerna ut överpris av landstingen som kämpar med underskott och sparbeting.

Regeringen har tillsatt en utredning med syfte att ta fram en lösning på hur fri etablerinsgrätt kan införas i primärvården över hela landet. Utredaren Toivo Heinsoo är färdig med uppdraget och hans slutsats är att det måste ske med hjälp av en ny lag som träder i kraft 2009 och under det året ska också ett system med vårdval vara infört i alla landsting. Socialdemokratiskt styrda landsting, däribland Norrbotten, säger sig inte ha någonting emot patientens rätt att själv välja vårdcentral men går emot den fria etableringsrätten.
"Om vi får för många fria etableringar slår de sönder den vårdstruktur som finns i dag. Det troliga är att många privata vårdgivare kommer att öppna inom fyrkanten där flest patienter finns. På landsbygden, i exempelvis Arvidsjaur och Arjeplog, blir det nog sämre - vi såg inga privata vårdgivare där när den förra borgerliga regeringen styrde och införde fri etableringsrätt", säger landstingsrådet. Kent Ögren, s, till Piteå-Tidningen.

Vårdval Stockholm, som av allt att döma står modell för regeringen Reinfeldts riksomfattande hägring, kritiseras från både politisk opposition och läkare.
I senaste numret av Dagens Medicin intervjuas verksamhetscheferna för vårdcentralerna i Alby, Fittja och Tumba och närsjukvårdschefen i södra Stockholms sjukvårdsområde. Kent Ögren, van att inkompetensförklaras, finner i alla fall här stöd för sina åsikter. De intervjuade läkarna är skarpt kritiska. Med all rätt. Vårdval Stockholm förefaller vara rena galenskapen.
Förr var det patientens vårdbehov som styrde ersättningen. Med Vårdval Stockholm är det antalet besök hos läkare. De har gjort att läkarna numera tar hand om de enklare uppgifterna som blodtryckskontroller, fotvårtor och snuviga barn, sådant som distriktssköterskan hade hand om. Men varje läkarbesök ger 485 kronor, medan besök distriktssköterskan bara ger 200 kronor till vårdcentralen.

Ersättningssystemet premierar korta, snabba besök. Tidskrävande patienter med kroniska sjukdomar trängs undan och får söka hjälp flera gånger för det som förr klarades av vid ett besök, för fyra besök hos doktorn ger fyra gånger pengarna. Kvantitet går före kvalitet och vårdteamen slås sönder. Allt för att rädda vårdcentralernas ekonomi.
I Norrbotten är befolkningen vid kusten gynnad jämfört med övriga länet, men att få ett första besök hos doktorn förefaller ändå inte vara det största problemet. Problemen kommer i de följande stegen. Väntetiden kan bli lång till röntgen och andra undersökningar som krävs för att ställa diagnos och besluta om behandling. Där finns flaskhalsarna.
Primärvården behöver fler läkare, men det måste mer till för att korta den sjukes väg till behandling.
Läs mer om