Applåder för det Gröna Folkhemmet
LANTBRUK. Bort med olja, fossila gaser och kärnkraft. In med biobränsle och biogas. Minskad beskattning, mindre blankettraseri, miljarder till landsbygdens utveckling och bättre betalt för de fina jordbruksprodukterna. Politiska besked som applåderades vid LRF:s förbundsstämma på Pite havsbad.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Politikens rödgröna lag hade kallats till stämmans andra dag för utfrågning på temat "Så vill vi utveckla de gröna näringarna". En tuff omgång på 45 minuter, fördelade med sekundrättvisa av LRF:s presschef Lars Höök som, om man så säger, levde upp till efternamnet. Dock med glimten i ögat.
Socialdemokraterna vill bort från oljeberoendet och här har de samarbetspartierna med sig. Vägen dit ska kantas av utveckling av biobränslen som, enligt Lars Ohly, på sikt förväntas ge 100 000-tals nya jobb, nya företag och nya inkomster för jord- och skogsnäringen.
Socialdemokraterna är, historiskt sett, inte det parti som kopplats samman med miljöfrågor och de gröna näringarna. Storskalighet, industrier och jobben har kommit först. Miljökraven har, i ärlighetens namn, ofta betraktats som flummiga och setts som ett hinder för industrietableringar och därmed tillskapande av sysselsättning.
På den punkten har en kraftfull omsvängning skett. Bygget av det "Gröna Folkhemmet" har inletts, med benäget bistånd av vänsterpartiet och miljöpartiet. Tack och lov. De politiska partier som inte inser den goda miljöns livsavgörande betydelse har ingen framtid.
Låga räntor, stark samhällsekonomi, forskning och utveckling som leder till nya produkter och nya kvalificerade jobb. Så beskrev Ann-Christin Nykvist socialdemokraternas väg till lönsamhet och tillväxt inom jord- och skogsnäringen. Hon lovade också bättre villkor för småföretagen med enklare regler och mindre tidskrävande administration och fortsatt lägre beskattning. I motsats till den borgerliga alliansen som tänker låta småföretagen betala för den omfattande sänkningen av de större företagens arbetsgivaravgift.
Konsumenterna vill ha billig, men också bra mat och de vill veta var den kommer ifrån. Rätt informerade är de kanske också beredda att betala litet mer för vad de får. Bättre ursprungsmärkning är därför ett hett krav från LRF. Något också Ann-Christin Nykvist på olika vägar kämpar för. Sverige jobbar för att EU ska införa gemensamma regler. Det går trögt. EU ser ursprungsmärkning som ett handelshinder.
En märklig inställning. Borde inte EU:s omsorg om konsumenternas möjlighet och frihet att välja, vara minst lika stor som omsorgen om producenternas möjlighet att gömma sig bakom anonymitetens skydd?
Ursprungsmärkning är dock inte bara en fråga för EU. Det är i hög grad handelns ansvar, anser jordbruks- och konsumentministern. Det är bara att instämma.
Regeringen och samarbetspartierna har redan halverat dieselskatten och återför i år 373 miljoner till jordbruket från handelsgödselskatten. Arvs- och gåvoskatten är avskaffad, en viktig åtgärd för att underlätta generationsväxlingen inom jord- och skogsbruket, och arbetet med att öka matexporten har varit så lyckosamt att Sverige i år går förbi Danmark.
Under de fyra senaste åren har exporten av livsmedel ökat med 118 procent.
Regeringen och samarbetspartierna har nu också enats om att avsätta 4,8 miljarder kronor i genomsnitt per år för att kraftfullt satsa på landsbygdens utveckling. Satsningen inleds nästa år och ska pågå sju år framåt. Det är en miljard mer än i nuvarande program och pengarna ska gå till miljöåtgärder, småföretagande och utbyggd service.
En intressant och spännande politisk omsvängning har inletts. Medan centerpartiet, gamla bondeförbundet och ganska nyss ett "grönt" parti, söker sig till storstäderna för att vinna röster satsar socialdemokraterna på miljön, landsbygden, jord- och skogsbruket. Folkhemmet ska bli grönt.