Apoteket blir nästan som förut
LÄKEMEDEL. Efter allt utredande blir Apoteket AB till stor del kvar. Receptbelagda läkemedel ska även i fortsättningen bara få säljas på apotek med välutbildad personal och med tillstånd från Läkemedelsverket. Av allt borgerligt prat om att konkurrensutsätta apoteken blev en skvader. Receptfritt kan få säljas fritt. I övrigt håller man fast vid det gamla. Allt enligt socialminister Göran Hägglund.
Socialminister Göran Hägglund har backat från tanken om att privatisera apoteksväsendet. Apoteket AB kommer även fortsättningsvis att vara basen för svensk läkemedelsförsäljning. (Arkivbild)
Foto: Jens Ökvist
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
För medborgarna måste det vara en självklarhet att viktiga läkemedel försäljs under säkra former och med god information samt till konkurrenskraftiga priser. Det är en nyttighet som samhället även fortsättningsvis måste ha kontroll över. Något som socialminister Göran Hägglund efter utredande också kommit fram till.
I regeringens förslag till omreglering, som det så vackert heter, kan vi förhoppningsvis räkna med att inköps-och urvalssystemet liksom öppettider och tillgänglighet kan förändras. Något som den förra socialdemokratiska regeringen även tog fasta på.
Apotekets urvalsbeslut vad gäller olika läkemedel kan självfallet förändras på olika sätt utan att därför avreglera en väl fungerande organisation.
Det kan till exempel tillsättas en oberoende tillsynsmyndighet som ser till att inte vissa läkemedel missgynnas.
Detta gäller de receptbelagda läkemedlen. Och det är i hanteringen av dessa som Apoteket i dagens utformning är överlägset alla andra lösningar. Här finns kunskap och expertis. Det är bra att även Göran Hägglund upptäckt detta.
Apoteket har heller inte uppdraget att vinstmaximera sin verksamhet. Det ska i princip gå ihop. Därför har man också möjlighet att pressa priserna och hålla en hygglig kostnadsnivå. Sedan finns sedan länge en väl fungerande rådgivnings-och kunskapskompetens inom Apoteket AB som det vore illa att splittra.
Där all läkemedelshantering avreglerats, som i till exempel våra grannländer Danmark och Norge, har det visat sig att människor fått fel medicin, att medicin varit för gammal och att den blivit dyrare. Något sådant vill vi inte se. Människor måste kunna känna trygghet.
Utifrån detta är det bäst att bibehålla dagens väl fungerande apoteksverksamhet. Tveklöst vad gäller de receptbelagda läkemedlen.
Det är ingen liten verksamhet det handlar om. Idag finns omkring 994 apotek samt 890 apoteksombud runt om i landet med totalt
11 000 medarbetare.
Omsättningen är 37 miljarder kronor med ett resultat på 600 miljoner kronor. Den receptfria delen i apotekets försäljning uppgår till dryga fem miljarder kronor.
Det är framförallt om denna som striden stått. Inom dagligvaruhandeln är man redan i startgroparna för att sätta igång att sälja receptfria läkemedel. Handeln har en viss poäng i att tillgängligheten för enklare läkemedel skulle bli större.
Det är självfallet något svårt att förstå att till exempel nikotintugggummin eller andra i dag receptfria läkemedel inte skulle kunna säljas hos Coop eller Ica.
Apotekets verksamhet handlar framförallt om tillgänglighet och service. Få apotek är öppna på helger. Här bör något göras, men samtidigt får läkemedelsmarknaden aldrig bli en lekstuga för lycksökare. Med det förslag som regeringen enats om slipper vi detta.
Bra.