Använd SBAB, Anders Borg!

UTSPEL. Finansminister Anders Borg, m, kräver att bankerna sänker bolåneräntorna och får applåder. Bra sagt, men här krävs handling och regeringen har, än så länge, ett ypperligt verktyg. Statligt ägda SBAB kan som förr visa väg och pressa räntorna.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /

Piteå2008-11-03 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Anders Borg skyller finanskrisen på girighet och verkar uppriktigt överraskad över att finna detta karaktärsdrag hos den oreglerade kapitalmarknadens aktörer. Det var av allt att döma ingenting som ingick i läroböckernas teorier. Däremot tycks där ha funnits ett och annat kapitel om den finansiella faran i att erbjuda folket generösa socialförsäkringar, emedan det avhåller människan från att arbeta.
Anders Borg är inte ensam om sin upptäckt att girigheten är starkare hos bolagens toppgarnityr än klokhet och omsorg om bolagens väl och ve, dess aktieägare och kunder. Alan Greenspan, förre chefen för Federal Reserv, är en av dem som mest trott på marknadens så kallade osynliga hand.
Sedan den osynliga handen befunnits nedstoppad i syltburken upp till armhålan, tror inte Greenspan längre på den oreglerade finansmarknaden. Istället tror han att det kan bli nödvändigt med stramare regleringar.

Att se de hörnstenar ens politiska övertygelse bygger på, malas ner till sand gör ont. Hos Anders Borg tycks det ha utmynnat i ett ilsket och upprört utspel med krav om att bankerna ska sänka bolåneräntorna, eftersom de erbjuds statligt stöd och garantier. Finansministern uppmanar allmänheten att sätta press på bankerna. Fatta telefonen och dagligen ringa sin bank för att höra om de sänkt bolåneräntan.
Anders Borgs ilska är säkert äkta och det han säger är bra. Bankdirektörerna rycker på axlarna och svarar att; ja visst, så fort vi kan, så fort vi får råd. Det kan dom lugnt kosta på sig.

Anders Nyrén, vd på Handelsbankens storägare Industrivärden, kallar finansministerns utspel för populistiskt. Ett sätt att plocka politiska poäng på finanskrisen. Det får Anders Borg leva med så länge riksdag och regering inte sätter kraft bakom orden.
Att skylla finanskrisen på girighet är ett sätt att frånsäga sig det politiska ansvaret för att stifta lagar och regler som sätter nödvändiga gränser för girighetens spelrum.
Att överlämna till konsumenterna att pressa bolåneräntan är inte heller särskilt heroiskt. Vad ska låntagarna göra? De har inga alternativ. Räntorna är identiskt höga, konkurrensen noll.

Precis så var det 1996 då statliga bolåneinstitutet SBAB dök upp på marknaden och rörde om genom att rejält sänka räntorna. Affärsbankerna gnydde och gnällde, men tvingades till sist in i det som ska vara den fria marknadens ledstjärna, de tvingades konkurrera med räntan som vapen.
Tidningen Privata Affärer gav 2004 SBAB Årets Hedersomnämnande "för att banken under flera år aktivt agerat som prispressare på bolånemarknaden och på ett avgörande sätt medverkat till att konkurrensen skärpts till glädje för alla dem som har bostadslån".

När den borgerliga Alliansregeringen drog in i Rosenbad hamnade SBAB på säljlistan och nu var det slut med att konkurrera med lägre ränta. Finansmarknadsminister Mats Odell, kd, smyckade bruden inför försäljningen och SBAB förvandlades till ledande räntehöjare. Kunderna betalar.
Det strider mot den borgerliga alliansregeringens blinda ideologi att svenska staten inte ska äga bolag, så det är väl för mycket begärt, men ändå; stryk SBAB från säljlistan och visa på skillnaden mellan girighet och ekonomisk klokskap.
Det är hög tid att återigen använda statliga bolåneinstitutet för det syfte det en gång bildades; att skapa konkurrens och pressa räntorna. Det är inte heller mer än rimligt att de banker som nyttjar nödhjälpen från staten krävs på sänkta bolåneräntor i motprestation.
Finansminister Anders Borg sitter i en borgerlig alliansregering med egen majoritet som inte behöver nöja sig med utspel. Upp till bevis. Sätt kraft bakom orden. Trovärdigheten kräver det.
Läs mer om