Äntligen besked
VALMANIFESTET I går presenterade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet sitt gemensamma valmanifest som ska ligga till grund för den politik den socialdemokratiskt ledda regeringen tänker föra efter valsegern den 19 september. Det handlar om ekonomin, jobben, välfärden och ansvaret gentemot kommande generationer.
På tisdagen presenterades den rödgröna regeringsplattformen. I Luleå var det de påtagligt nöjda länsföreträdarna Karin Åström (S). Annika Eriksson (MP) och Anna Hövenmark (V) som stod för presentationen. På bilden saknas Anna Hövenmark.
Foto: Jonas Lindsköld
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Andra grundpelare i regeringsplattformen är att alla ska ha tillgång till välfärd av hög kvalitet när man behöver den, att Sverige ska bli världsledande i klimatomställningen och att Sverige ska bli mer jämställt och jämlikt.
Det mesta är, liksom i allianspartiernas valmanifest som presenterades förra veckan, känt i förväg, men några nyheter finns. Det rör sig bland annat om en halvering av restaurangmomsen och en överenskommelse om att gå vidare och se över möjligheterna till ytterligare sänkningar av tjänstemomsen. Det handlar också om satsningar för att ytterligare stimulera omställningen till ett klimatsmartare samhälle genom att hushåll som gör investeringar som reducerar energiförbrukningen i bostaden med minst 30 procent får ett klimatavdrag och därmed slipper fastighetsavgiften under tre år.
I regeringsplattformen gavs också tydliga besked om att ROT-avdraget kommer att finnas kvar under hela mandatperioden och även omfatta hyresrätter.
Den största nyheten som släpptes i den rödgröna valplattformen är en rejäl sänkning av maxtaxan i förskolan. Sänkningen på 29 procent innebär att en familj med ett barn får en sänkning av barnomsorgstaxan med 360 kr i månaden, en tvåbarnsfamilj med 600 kr och trebarnsfamiljen med 720 kr. Samtidigt avsätter man resurser för att man ska nå det mål man sätter upp på att varje vuxen inom barnomsorgen ska ha ansvar för max fem barn. Detta för att säkerställa en höjd kvalitet i förskolan. I valmanifestet betonas också vikten av att barnomsorg ska finnas tillgänglig även på kvällar, nätter och helger så att framför allt ensamstående inte ska hindras från att kunna ta jobb med oregelbundna arbetstider.
En annan nyhet som presenterades är den precisering man gjort kring personalförstärkningar i skolan. Lärartätheten i grundskolan ska öka till 9 lärare per hundra elever. Detta beräknas ge 6000 nya heltidstjänster inom grundskolan i Sverige. Sextusen lärare ytterligare som kan ge eleverna bättre kunskaper. Ett långsiktigt mål i regeringsplattformen är att alla ska ha en fullständig gymnasieexamen före 25 års ålder. Detta för att ge unga vuxna bättre förutsättningar på arbetsmarknaden.
Andra viktiga punkter i valmanifestet är satsningar för att minska barnfattigdomen i Sverige. År 2015 ska antalet familjer som tvingas leva på socialbidrag ha minskat med femtiotusen. Detta är mycket välkommet.
Förbättringar i tandvården för äldre, förlängd avgiftsfri tandvård till 24 års ålder, avskaffande av stupstocken i sjukförsäkringen, maxtaxan inom hemtjänsten på 100 kronor per timme, fria timmar i hemtjänsten som den enskilde kan använda som de vill, parbogaranti för äldre, förbättrat bostadstillägg för äldre, förstärkningar inom elevhälsan i skolan och 100 miljarder ytterligare till järnvägar, kollektivtrafik och hållbar infrastruktur är andra satsningar som finns med i det rödgröna valmanifest som nu presenterats.
Styrkan i det rödgröna manifestet är det helhetsgrepp som manifestet bygger på. Det perspektivet saknades i alliansens manifest. Där det rödgröna manifestet lyser starkast, lyser allianspartierna med sin frånvaro. Detta ger raka och tydliga besked till väljarna. Det behövdes verkligen. Avsaknaden av ett valmanifest har varit en black om foten. Nu finns alla möjligheterna att vändavalvinden så att skutan Sverige kan segla åt rätt håll.