Anhöriga betalar sparet på de gamla
ÄLDREOMSORG. Regeringen satsar 22 miljoner kronor för att med ny teknik göra det enklare för äldre att klara eget boende. En god ide. Bara man inte slirar på byggandet av nya, genomtänkta äldreboenden och utökad, personlig service inom hemtjänsten. Människor är inte utbytbara mot fjärrkontroller.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I fattiga Överkalix kommun får mer än 50 procent av 80-plussarna omsorg antingen i särskilt boende eller via hemtjänsten. Bäst i Sverige. I rika Täby är den gruppen bara 26 procent. Sämst i Sverige.
Medan kostnaden stiger för annan offentlig verksamhet, har kommunernas kostnad för äldreomsorgen sjunkit. Den vinsten ligger utan tvekan i nedlagda äldreboenden. Istället blir de gamla som bor kvar hemma allt fler och allt sjukare. Om då inte kommunerna svarar upp med utökad och kvalificerad hemtjänst, faller ansvaret och arbetsbördan tung på befintlig personal och de anhöriga.
Framför allt är det kvinnorna/ döttrarna som förväntas ställa upp samtidigt som de är yrkesarbetande. I sin senaste lägesrapport över äldreomsorgen konstaterar också Socialstyrelsen att arbetsuppgifter och ansvar för de äldre under lång tid skjutits över från det offentliga till familjen och de närstående, utan att de har någon egentlig möjlighet att påverka och ställa motkrav. Så kan det inte fortgå.
Att äldreomsorgen fått den här utvecklingen kan inte läggas regeringen Reinfeldt till last, men nu är det de borgerliga partierna som har regeringsmakten och det är dom som måste ta de beslut som krävs för att få äldreomsorgen på rätt kurs. I valrörelsen ville alla partier de gamla väl. I såväl socialdemokraternas som i de borgerliga partiernas valmanifest fanns satsningar. Än har inget hänt.
Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson, kd, förklarar att regeringen gör den största satsningen någonsin på äldreomsorgen. En sanning som kräver en viss modifiering. Satsningen innebär att den borgerliga alliansregeringen fullföljer det program som socialdemokraterna, tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet, lade fram i vårpropositionen i april och som klubbades av riksdagen i juni.
Problemet inom äldreomsorgen består inte bara i bristen på särskilda boenden och liten personalstyrka. Socialstyrelsen larmar om att fyra av tio som arbetar inom äldreomsorgen saknar en grundläggande utbildning. Ett allvarligt hot mot kvaliteten i vården och som inte är löst med att det byggs fler vårdplatser.
Socialstyrelsen kräver att bara de som har en yrkesutbildning ska få anställning och att hela utbildningssystemet ses över.
Men i regeringen Reinfeldts budget syns inga pengar till för kompetensutveckling av personalen inom äldreomsorgen. Summan som klubbades i vårbudgeten för 2007 finns kvar, men för kommande år tycks det vara tomt på det kontot. Förhoppningsvis ett förbiseende som kommer att åtgärdas.
Regeringen satsar 22 miljoner kronor på att Hjälpmedelsinstitutet ska undersöka behovet och stödja utvecklingen av smarta tekniska hjälpmedel som gör vardagen enklare för äldre. Behjärtansvärt.
Det är dock bara tekniska hjälpmedel och än så länge bara en utredning. Sådana tycks det förövrigt vara gott om. Många äldre hinner falla och slå sig fördärvade innan den utredningen är klar. Fallolyckorna i hemmen kostar samhället minst fem miljarder kronor per år. De miljarderna skulle göra underverk om det omsattes i kvalitativ äldreomsorg och enkel pensionärsservice.