Andra försöket för Mona Sahlin

LEDARSKAP. Mona Sahlin är den enda som sagt att hon vill bli partiledare för socialdemokraterna. Det var för tolv år sedan. Yttrandet blev utan tvekan hennes fall. Aktion "Mota-Mona" sattes i rullning och ridån drogs ned. Nu krattas manegen för ett andra försök. Den här gången gäller det att leda Sveriges största parti i opposition mot en stark motståndare. Och hon har inte sagt nej. Det tyder på vilja och styrka.

Piteå2007-01-16 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Mordet på Anna Lindh var en tragedi för hennes familj, för hennes vänner och för socialdemokraterna. Mordet på utrikesministern var också mordet på en blivande partiledare och möjlig statsminister. Margot Wallström är den som av partiets sympatisörer, och också denna ledarsida, lyfts fram att i Anna Lindhs ställe axla Göran Perssons fallna mantel. Margot Wallström har fått frågan men sagt nej. Carin Jämtin, Ulrica Messing och Wanja Lundby-Wedin har också de sagt att de inte står till förfogande.

Mona Sahlin har hela tiden varit ett starkt namn, men stått kvar i skuggorna. Att hon först nu på allvar förs fram, beror helt säkert framför allt på att man sett Toblerone-affären blinka i neon ovanför hennes huvud. Det har känts för riskabelt att efter ett historiskt uselt val tillsätta en partiledare med Mona Sahlins "ryggsäck". Men någon gång måste skylten släckas och Golgata-vandringen vara över. Även för Mona Sahlin.



Måste det då bli en kvinna? Nej, det måste det inte. Men socialdemokraterna har lika många dugliga kvinnor som män och det är dags för "varannan damernas" räknat från toppen. Dags att släppa fram en kvinna till den högsta posten. Det sägs att när partiet kallar ställer man upp. Ändå har tre aktuella sagt nej. Deras skäl är förståeliga, till och med acceptabla, men det kan finnas något mer bakom.

Det är bara en tanke, men ändå en möjlighet. Den att kvinnorna i partiets ledande skikt bildat någon sorts pakt med målet att föra fram Mona Sahlin. Kvinnorna har bestämt sig för att ge henne den här chansen, därför att de anser att hon behandlades illa och orättvist av patriarkatet i partiet och för att de är övertygade om att hon är uppdraget värdig.



Mona Sahlin tillskrivs negativa egenskaper. Fackföreningsfientlig, med skärpa tillbakavisat av LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, slarvig, lat, alltför företagsvänlig, bara intresserad av invandrare och homosexuella. På den positiva sidan finns omdömen som en passionerad, rasande skicklig och stark politiker, samarbetsvillig, rak, modig, öppen, skicklig debattör, kommunikativ och talar ett språk som gör att hon når ut med det politiska budskapet.

Värdefulla egenskaper och vad gäller intresset för invandrare och homosexuella ska det också läggas till det positiva. Socialdemokrater som tror något annat, har inte insett att samhället förändras och att homosexuella och invandrare är viktiga grupper.



Inget distrikt förefaller gå emot, men få gör vågen för Mona Sahlin. Hon får slå ur underläge. Det kan ha
sina fördelar. Chansen att hon lyckas är god. En politiker som blivit så jagad, så tillintetgjord, tvingats avgå och kommit tillbaka med lusten till politiken i behåll är av ett särskilt virke. Hon varken behöver eller ska stå ensam. För socialdemokraterna gäller att samla ett starkt lag. En medlem i det laget kan mycket väl bli Margot Wallström.

Att vara en skicklig budbärare och debattör räcker givetvis inte. Det måste också finnas ett kraftfullt politiskt budskap att bära fram. Hittills är det facket som stått för oppositionen mot den borgerliga regeringens politik. Att hasta fram ett politiskt program är partiet inte betjänt av, men hundra viktiga dagar har gått till spillo. Det är hög tid för den politiska oppositionen att komma ut på banan.



Allt tyder på att Mona Sahlin får en andra chans att bli partiledare för socialdemokraterna.
Läs mer om