Alternativ för större rättvisa

VÅRBUDGET. Nya jobb för unga långtidsarbetslösa, fler utbildningsplatser är huvudpunkterna i socialdemokratiska vårbudgetmotion som Thomas Östros nu presenterat.

Det behövs investeringar för att lösa långtidsarbetslösheten och investera i framtidens jobb, anser socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros.

Det behövs investeringar för att lösa långtidsarbetslösheten och investera i framtidens jobb, anser socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros.

Foto: JONAS EKSTR…MER / SCANPIX

Piteå2008-04-30 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ingen skuggbudget. En sådan kommer i höst, men inriktningen är klar: det är jobblinjen och välfärden som gäller. Viktiga satsningar föreslås både för förskolan som den eftersatta psykiatrivården.
Tanken på att inrätta en speciell kompetenskommission för jobben känns fräsch. Idén är att offentliga som privata arbetsgivare ska få ett direkt inflytande över vilka yrkesinriktade utbildningar som behövs för att öppna de flaskhalsar som så många arbetsgivare upplever i dag. Då utbildningen för de arbetssökande inte passar den kompetens som krävs för det lediga jobbet.

Högerns vårbudget handlade mest om en fortsatt omfördelning av landets resurser från de svagaste till den bäst ställda medelklassen. Socialdemokraternas alternativbudget styr mot mer rättvisa och solidaritet. Istället för ett skattesystem som gynnar de rika vill socialdemokraterna att skattepolitiken ska utjämna skillnaderna i samhället. Minska klyftorna.

Ändå känns förslagen något försiktiga. Socialdemokraterna ger sig inte in i politiskt minerade fält utan håller en lagomlinje som kanske är bra i dagsläget, och med goda opinionssiffror i ryggen, men som knappast kommer att imponera på väljarna 2010.
För s-alternativet är det förstås mumma när
högerregeringen befinner sig på en helt annan planet än de arbetslösa, sjuka och förtidspensionerade och alla andra grupper som har det svårt att få ekonomin att gå ihop. Det är de sämst ställda som får betala dyrt för den alliansregeringens politik. Det vi upplevt är inte en regering för hela svenska folket.

Högeralliansens har delat upp medborgarna. I de som är unga och friska och arbetsföra och som får vara med på tåget och så den stora grupp som hamnat på dressinen och som fått det allt svårare att klara sig. Socialdemokraterna kan fortsatt sitta lugnt på åskådarplats och åse tafattheten och den politiska tondövheten. Hittills är det i bästa fall tio procent av det svenska folket som med råge fått betalt för att de röstat på högeralliansen.

Riskerna med en orättvis fördelningspolitik ska inte underskattas. Den leder till en fortsatt urholkning av samhällssolidaritet och till att människor passiviseras. Vi ser det redan i ett allt lägre valdeltagande i de förortsmiljöer som är mest utsatta av arbetslöshet, sämre skolor, sämre sjukvård och allmänt dålig samhällsservice. Vi får ett segregerat samhälle. Därför måste tryggheten sättas i centrum. I en trygg vardagstillvaro växer också människorna.
Om inte får vi bara ett hårdare samhälle. Tendenserna finns redan i vissa förortsmiljöer i våra storstäder, där socialbidragstagare, invandrare och ensamma mammor samlas i allt mer förslummade bostadsområden. I andra, exklusivare bostadsområden, bygger medel- och överklassen stängsel och anlitar privata vaktbolag för att hålla obehöriga på avstånd.

Valet står mellan å ena sidan sänkta skatter och minskade offentliga åtaganden, och ett hårt behovsprövat socialförsäkringssystem och a-kassa, och å andra sidan en generöst tilltagen skattefinansierad gemensam sektor och ett socialförsäkringssystem av generell karaktär. För var och en efter behov. Alliansen har i många stycken lämnat de mest utsatta åt sitt öde och gjort dem mer osynliga. De får ta de tillfälliga jobben, de har ett svagare skyddsnät, sämre bostäder. Otryggheten växer.
Sverige är ett rikt land. En rättvis fördelningspolitik är ingen omöjlighet. Socialdemokratin har handsken.