Almedalen blir allt större
SUMMERING Folkligt, festligt och ofta ytligt , men med ett stort allvar i botten. Så kan man sammanfatta årets Almedalsvecka, som avslutas i dag lördag med att Miljöpartiets båda språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson ska hålla tal från stora scenen.
Donners plats var stället där allt hände i Visby. Förutom talen i Almedalen. Här är det centerledaren Maud Olofsson som slår ett slag för RUT-avdraget och sänkt moms på krogen.
Foto: Kenneth Jonsgården
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det finns inte en chans att hinna med allt. Dramatiken finns ständigt i luften. Vad ska hända? Vem ska säga vad? Vem gör bort sig? Spekulationerna är många. Ska Maud Olofsson verkligen avgå, som Expressen basunerade ut. Icke. Ingen tanke om detta hos Maud. Sven Otto Littorin (M) avgick däremot som arbetsmarknadsminister under en av de många heta dagarna i Visby. Överraskande, javisst, men varför? Spekulationerna fortsätter.
Nu är politikerveckan inte längre bara politik även om politiken dominerar när det är valår. Då räknar man vem eller vilka som drar mest publik när det ska talas i Almedalen. När Fredrik Reinfeldt (M) talade uppskattade polisen att det var 4 000 åhörare, jag frågade. När Mona Sahlin talade var det omkring 4 500 åhörare, jag frågade. Så den redan av borgerliga ledarskribenter utskåpade Mona Sahlin verkar ändå skapa mer intresse för sin sak än Fredrik Reinfeldt för sin. I och för sig inget att notera än mer som kuriosa, men räkna inte ut Mona Sahlin.Klart är att Moderaterna vill skriva svensk politisk historia genom att bli omvalda den 19 september, men vägen dit är kanske inte så lätt som en del av moderaternas många unga anhängare här i Almedalen tror. Ungmoderaterna har som det tycks redan valsegern säkrad.
Detta allt medan Göran Hägglund (KD), Maud Olofsson (C) och även Jan björklund (FP) suktar. De är alla rädda för att bli uppätna av Reinfeldt. Opinionssiffrorna dalar för de tre små medan de stadigt ökar för Moderaterna. Och i bakgrunden bidar det politiska höstspöket i form av Sverigedemokraterna. Kommer de in i riksdagen som vågmästare förändras hela det politiska landskapet. Ytterligare en sak som kan noteras från Visbys horisont är att det aldrig förr varit så många seminarier. Närmare 1 400. Som handlat om allt från ekonomi till idrott. Mycket kultur, mycket debatterande. Många radio- och tevesändningar. Ett medialt uppbåd bestående av 800 ackrediterade journalister. Så nog har Almedalen tagit plats.
Enligt de gotländska arrangörerna lär veckan ge extra intäkter till hotell, restauranger och annan service med cirka 100 miljoner kronor. Inte fy skam för en politkervecka som en gång inleddes på ett lastbilsflak. Och det är sol hela tiden. Rent sjukt, som någon sa. Det finns inget som liknar detta. Organisations-och politiker-Sverige med alla journalister i släptåg har haft sin stora firmafest. Mycket har sagts. Mycket har diskuterats, som kommer att påverka den politiska utvecklingen, men det mesta kommer att försvinna på hälleberget och i glömska. Även Gudrun Schymans upptåg att bränna upp 100 000 kronor. Det slog tillbaka mot avsändaren. En urbota dumhet förstås när många i dagens samhälle har svårt att få pengarna att räcka till i vardagen.
Om par månader är det val. Därför var det extra tryck i allt som hände i Visby denna julivecka. Under ett valår är Almedalen som bäst.