Allt medan krisen fortsätter

SVART. Det är ett stort svart hål som öppnat sig, så beskriver en av de många finansanalytiker som tänkt till om finanskrisen och den galopperande lågkonjunkturen. Det som för bara några månader sedan beskrevs som en måttlig konjunkturavmattning av alliansregeringen och finansminister Anders Borg har i finanskrisens spår utvecklats till fritt fall.

Finansminister Anders Borg är vilsen i sin gamla retorik. Samtidigt som finans-och arbetslöshetskrisen blir allt djupare.

Finansminister Anders Borg är vilsen i sin gamla retorik. Samtidigt som finans-och arbetslöshetskrisen blir allt djupare.

Foto: Marc Femenia / SCANPIX

Piteå2008-11-25 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Varslen sveper över landet. Minst 45 000 personer har varslats om uppsägning sedan september, och varslen bara fortsätter. Det är tydligen lång väg innan vi kommit till botten. Allt medan människor håller igen och hoppas på en vändning. Men det går inte att leva på hoppet.
Fredrik Reinfeldt tycks leva i en skyddad kokong. Stigande arbetslöshet? Det hade jag inte en aning om. Sämre a-kassa? Det hade jag ingen aning om. Hur ska de som nu drabbas av inkomstbortfall klara sig? Reinfeldt kan inte ge besked och inte heller hans regering.

Allt medan lågkonjunkturen fördjupas. Den som i en första våg slog till mot fordonsindustrin och dess underleverantörer har dragit in över tillverkningsindustrin i stort och över byggsektorn som tvärbromsat.
I förlängningen kommer handeln och tjänstesektorn att drabbas. Även inom kommuner och landsting ser man om sitt hus. Pengarna räcker inte till. Risken för uppsägningar ökar från dag till dag.
De konjunkturrapporter som presenterats de senaste veckorna från LO till Svenskt näringsliv och Konjunkturinstitutet talar om recession, det vill säga negativ tillväxt för 2009. Vi hamnar på minus. Därför kan vi räkna med fortsatt växande arbetslöshet. Kanske upp mot 10 procent.

Samtidigt som man frågar sig vad prognoserna är värda. Allt går så snabbt, och hela tiden åt fel håll. Hur stort blir konjunkturfallet? Hur många fler kommer att varslas innan det här året är slut och vad väntar i början på 2009?
Att prognoser snabbt kan smulas sönder är inte minst regeringens budget ett bevis på. Den låstes i augusti. Presenterades i september och är nu bara ett minne blott utom i regeringskretsen, där man ständigt hänvisar till den kraftfulla budget som ska kunna råda bot på både konjunkturnedgång och varsel. Numer tror inte ens finansminister Anders Borg på sina egna siffror.

När budgeten lades fram hade finanskrisen ännu inte exploderat, börsen inte upplevt någon svart vecka. Nu finns de i ett radband. Anders Borg beskrev framtiden som något dyster, men inte oroande. Den svenska ekonomin stod stark. Tillväxten för 2009 skulle bli acceptabla 1,3 procent. Val-
året 2010 skulle vändningen komma. Från dystert till viss eufori. Nu handlar 2009 om negativ tillväxt och ingen vågar sia om vad som ska hända 2010. Bäst så.
En budget som mist sin verklighetsförankring hör självfallet hemma i papperskorgen, men sittande regering håller fast vid något som var passé redan i slutet på september.
Det är i lägen som det nuvarande som en aktiv regering med framsynthet borde ha offentliga investeringspaket redo att rulla ut. Det är i lågkonjunktur exempelvis väg- och järnvägsbyggen ska ske och utbildningsplatser finnas till hands för dem som blir arbetslösa. Reinfeldt och Borg är tyvärr vilsna i sin gamla retorik. Inget kraftfull görs, så kom igen Mona Sahlin!