Allt medan klyftorna ökar
JOBBPOLITIK. Parterna på arbetsmarknaden försöker nu sopa upp efter regeringens misslyckade jobbpolitik. De arbeten som skulle komma har inte kommit. De som står längst från arbetsmarknaden har inte fått det lättare. Däremot har skatterna sänkts med närmare 100 miljarder kronor, men några nya jobb har skattesänkningarna inte genererat.
Under politikerveckan i Almedalen visade Mona Sahlin att hon vill ta initiativ i politiken. Allt för en valseger 2010., men det krävs fortsatt tuffa tag för att lyckas.
Foto: SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I dag ser vi att människor söker sig tillbaka till a-kassan samtidigt som avgifterna till a-kassan ökar, och ökar i snabb takt eftersom arbetslösheten ökar. Vad gör då regeringen Reinfeldt? Jo, de sitter med armarna i kors. I väntan på vad då?
Helt klart är att människor med sämre resurser har fått svårare att hävda sig . Vi ser det i arbetslivet på bostadsmarknaden och nu i jakten, och den hånfulla och misstänksamma tonen, mot dem som tvingas leva på sjukersättning eller a-kassa. Det är alltför många som ställs vid sidan. Sjuka, arbetslösa, ungdomar, ensamstående mammor, invandrare och många av våra äldre har fått det sämre under den borgerliga regeringens tre år vid makten.
Den djupa ekonomiska kris vi nu befinner oss i liksom den snabbt ökande arbetslösheten gör att många människor känner sig bortglömda av politiken. Politiken ger inte de rätta svaren. Alliansregeringen håller mer eller mindre tyst medan allt fler hamnar i arbetslöshet.
Några smarta lösningar från det hållet har vi inte sett. Det är nygammal politik som gäller. Allt i rädslan för att hamna i samma ekonomiska moras som Carl Bildt-regeringen gjorde i början på 90-talet.
Socialdemokraterna måste bli tydligare i sin opposition, men det kan inte ske genom att bli ett mittenparti, där skillnaden mellan Fredriks Reinfeldts retorik och delar av den socialdemokratiska är snarlik och något som förvillar. Det är alltid lätt att kritisera i opposition, men svårare att ge övertygande alternativ till den sittande regeringens politik.
Det förefaller kanske märkligt att mitt under den värsta ekonomiska krisen på 50 år så lyckas regeringspartierna hyggligt med att mobilisera sina väljare. Även om den rödgröna oppositionen fortfarande har ett litet övertag i väljaropinionen.
Fredrik Reinfeldts har lyckats leverera det som de borgerliga väljarna vill ha; nämligen lägre skatter. Vad bekymrar det dessa väljare att inkomstklyftorna ökar och att vanliga arbetare blir arbetslösa och förlorar tusentals kronor per månad. Och vad har då oppositionen hittills kunna levererar till sina väljare? Jo, vaga löften om att slipa av de mest iögonfallande orättvisorna i den borgerliga politiken. Det krävs skarpare visioner.
Visserligen har Mona Sahlin, och även andra företrädare för oppositionen, både Lars Ohly och Peter Eriksson och Maria Wetterstrand, visat att det finns ett gemensamt vänsteralternativ, men nu gäller det att bli tydligare. Tydliggöra de politiska alternativen inför nästa års riksdagsval.