Alliansregeringen dyr för medborgarna
INTERVJU. Mona Sahlin har varit partiledare för socialdemokraterna i drygt ett halvår. Dessutom som partiets första kvinnliga ordförande. Nu har hon blivit varm i kläderna i sin nya roll. Men erfarenhet finns. Hon har varit riksdagsledamot i 25 år och var arbetsmarknadsminister i Ingvar Carlssons regering redan 1990 för att sedan bli vice statsminister.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Vad vill du ge för betyg till den borgerliga regeringen efter dess dryga första år?
- För att vara en högerledd regering som för en högerpolitik och ökar klyftorna får de högsta betyg. Där har de lyckats. För att vara en regering som borde utnyttja det goda ekonomiska läget i Sverige för att minska orättvisorna får den icke godkänt.
- Sedan beror det på vad man förväntat sig. Jag hade förväntat mig en moderatledd regering och är inte överraskad. De gör vad en moderatregering ska göra.
Det blev alltså inte den nya arbetarregeringen?
- Nej, det blev det inte. Fredrik Reinfeldt är fantastisk på att dribbla med ord och begrepp utan att i grunden byta sin högerpolitik. När de sedan kommer till makten blir det något helt annat än vad man tidigare lovat.
Hur har socialdemokraterna klarat oppositionsrollen?
- Nu tycker jag det börjar bli ordning och reda. Det var en turbulent tid efter valet. Vi förlorade och vi förlorade kraftigt, vilket självfallet satt sina spår. Mitt uppe i detta dessutom ett partiledarbyte. Vi skulle dra slutsatser av valrörelsen, analysera och sedan se framåt. Nu har det gått drygt ett år. Jag tycker att vi är ordentligt på banan igen.
Mona upplevde tiden efter valet som en sorgeperiod som man måste arbeta sig igenom för att sedan komma igen. Nu är den processen över.
- Nu är vi i opposition och att vi måste arbeta utifrån den förutsättningen. När jag tittar på mejlen och fortfarande är de många väljare som inte tagit in att vi nu är i opposition och att vi förlorat. Vi får så hjärtskärande brev; är det inte dags att stoppa det som sker. Hur gör vi det? Just nu kan vi inte göra något, men 2010 kan vi rösta bort med borgarna från makten.
Mona Sahlin är övertygad om att alliansen kommer att hålla ihop under hela valperioden. Inte minst med tanke på hur tidigare borgerliga regeringar splittrats. Nu eller aldrig. Om de inte klarar att regera tillsammans denna gång lär det att dröja länge innan det blir en ny borgerlig regering. Det är det som triggar dem att hålla ihop.
Borgerlig press efterfrågar en tydlig oppositionspolitik. Den finns, menar Mona Sahlin.
- Vad vi än säger så kommer de att efterfråga en oppositionspolitik, och skriva att vi inte lämnar besked och att vi är populistiska. I ett folkrörelseparti är det inte bara partiledaren som ska bestämma. Medlemmarna ska också vara med. Nu är de med i rådslagen.
- Jag tror att det var Olof Palme som en gång sa att det viktigaste mod en politiker kan ha är tålamodet. Vi ska vara uthålliga och vara som bäst om tre år.
Opinionssiffrorna måste vara en källa till glädje?
- Så är det förstås, men jag har varit med så länge så jag vet att opinionen kan åka berg- och dalbana. Visst känns det skönt att som nyvald partiledare få det stöd som partiet fått. Det hade varit hemskt om siffrorna dykt ner i källaren i samma stund som jag blev vald till partiledare. Nu har vi något i ryggen att bygga vidare på.
Hur fungerar kontakterna med samarbetspartierna, vänstern och miljöpartiet?
- Det fungerar bra. Jag tycker att vi är en hyfsad samlad opposition, men även de är inne i en analys av varför valet gick som det gick och hur deras framtida politik ska formuleras. Vi är alla tre medvetna om att när vi möter väljarna nästa gång måste det ske på ett annat sätt än förra gången.
Samtidigt är Mona Sahlin övertygad om att alliansen ständigt kommer att kräva ett samlat oppositionsalternativ, men då ska man veta att de borgerliga partierna inte heller hade en gemensam politik tre år före valet 2006.
- Det väljarna ska förvänta sig av oss är att vi ska vara tydliga i vårt budskap i god tid före nästa val.