Alliansens "hälsokur" slutar hos socialen

SJUKT. Under de tre närmaste åren ska 60 000 personer frälsas från sjukskrivning och förtidspension. Mirakelkuren står den borgerliga alliansregeringen för. Flera tusen av de "tillfrisknade" kommer dessvärre att få byta pengar från Försäkringskassan mot socialbidrag.

Finansminister Anders Borg räknar med svagare arbetsmarknad och kraftigt minskat utanförskap. Kommunerna, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ser kraftigt ökat behov av socialbidrag för människors överlevnad.

Finansminister Anders Borg räknar med svagare arbetsmarknad och kraftigt minskat utanförskap. Kommunerna, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ser kraftigt ökat behov av socialbidrag för människors överlevnad.

Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Piteå2008-05-08 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Finansminister Anders Borgs förklaring över vårbudgeten förefaller motsägelsefull. Dämpad efterfrågan på arbetskraft, svagt ökad sysselsättning och en fortsatt stark minskning av utanförskapet.
Hur det här hänger ihop hade varit en gåta om inte utredarna Bo Jangenäs och Levi Svenningsson kommit med sin förklarande rapport om vad som döljer sig i regeringens "utanförskap". Inte människor av kött och blod, utan ersättningsdagar från socialförsäkringssystemet. Dagar som plussas ihop till helårsanställningar och i alliansens skenvärld visas upp som en homogen grupp på en dryg miljon människor, vilka hela året försörjer sig på bidrag istället för att arbeta.

Med vetskap om detta blir finansminister Borgs utsagor begripliga. Polletten ramlar ner. Att "utanförskapet" minskar behöver inte alls hänga samman med att fler får jobb. Det räcker med att de blir utslängda från socialförsäkringssystemet.
Ett enklare och kortsiktigt billigare sätt för den borgerliga alliansregeringen att nå målet, än att investera i efterfrågade arbetsmarknadsutbildningar men också i arbeten där även den med begränsad förmåga kan göra en insats och finna sin försörjning.
En ny prognos från Försäkringskassan visar att redan med dagens sjukregler kommer de sjukskrivna och förtidspensionerade att minska med 90 000 personer från i år och fram till 2011, enligt Riksdag &Departements webbtidning. Många av dessa är 40-talister som helt enkelt lämnar sjukstatistiken och blir ålderspensionärer.
Regeringens nya, tuffa sjukregler som slår till i högsommaren, kommer att skicka ut ytterligare 60 000 sjukskrivna och förtidspensionerade från försäkringssystemet. Ribban för att kvala in till förtidspension höjs och många blir av med sin sjukpenning när sjukskrivningen begränsas till ett år.

På dessa 60 000 väntar inte ålderspension. De ska arbeta, säger regeringen. Med vad? Anders Borgs egen prognos är en svagare arbetsmarknad, där inte ens de fullt arbetsföra platsar. Oavsett detta tänker regeringen genomföra att den som varit sjuk i 90 dagar ska prövas mot andra uppgifter hos arbetsgivaren och efter sex månader ska den sjuke prövas mot arbetsmarknaden i hela landet.
Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg tror att de får svårt att hitta jobb. Dagens arbetsmarknad är tuff. Frisk, rätt utbildning och högpresterande, är vad som efterfrågas. Övriga sorteras bort. Så vad ska de bortsorterade leva på?

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har tillsammans med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen analyserat läget och kommit fram till att tusentals av dem som åker ur sjukförsäkringen måste få socialbidrag för att överleva.
Kommunernas socialtjänst får ta det ekonomiska ansvaret för de utsorterade. För dem som faller på regeringens inhumana politik för att minska "utanförskapet". Och det är inte så att kommunerna kan räkna med höjt statsbidrag för att klara uppdraget.
Samme Anders Borg som sitter på en smällfet statskassa och kan lova nya skattesänkningar, uppmanar kommunerna att omedelbart börja spara. Inte ens den kommunala fastighetsavgiften, som fas-tighetsskatten så pedagogiskt döpts till för att småhusägarna, vilka antas vara särskilt korkade, inte ska förstå att de är lurade, tillfaller kommunerna.
Kommuner och landsting som står för kärnverksamheterna i samhället - skola, vård och omsorg, ska spara, medan regeringen säljer ut allmänna tillgångar och förbereder nya skattesänkningar utöver de 40 miljarderna som redan är borta och i huvudsak gått till dem som har mest. Nog är det en paradox.
Läs mer om