Alliansen slår mot kvinnorna
KLYFTOR. Det är inget nytt, men det tål att sägas igen; kvinnorna är de stora förlorarna i regeringen Reinfeldts politik. Kvinnorna drabbas hårdast ekonomiskt av försämringarna i trygghetsförsäkringarna och får minst ut av skattesänkningarna.
Foto: FREDRIK PERSSON
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Männen har fått mest ut av jobbskatteavdraget, slopad förmögenhetsskatt och den förändrade fastighetsskatten som gynnat dem i villor med höga taxeringsvärden. Så blir det eftersom det är männen som har de högsta inkomsterna och äger förmögenheter i kapital och egendom.
Kvinnorna har inte bara fått minst ut av skattesänkningarna, de har också fått stå för större delen av finansieringen med försämrad a-kassa och försämrad sjukpenning. Så blir det eftersom kvinnorna, inom i stort sett alla branscher, har lägre lön än männen, inte på grund av lägre utbildning, mindre erfarenhet och skicklighet, utan på grund av kön.
Kvinnorna dominerar också de branscher där risken att bli arbetslös är som störst och det kostar i form av extra hög avgift till en allt sämre a-kassa. Det är också kvinnorna som arbetar deltid, oftast stannar hemma för att ta hand om sjuka barn och dessutom själva blir sjuka, långtidssjuka, med sämre ersättning om någon alls.
Deltid, vård av sjukt barn och egen sjukdom är dessutom alla höga riskfaktorer för att straffa ut sig från alliansregeringens åtstramade a-kassa.
Miljöpartiet har lagt fram sin granskning på Internationella kvinnodagen. Ingenting av det som framkommer är nytt, men tål att upprepas om och om igen. En granskning Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, gjort, visar på att åtstramningarna i trygghetsförsäkringarna slår hårdast mot kvinnorna. Tidningen Dagens Arbete har granskat regeringens politik och kunnat konstatera att den utdelar slag på slag mot kvinnorna.
Finansminister Anders Borg (M) värjer sig. Han tycker att Miljöparitets analys är skev. Det är inte regeringens fel att kvinnor äger mindre och tjänar mindre än männen. "Vi har ju haft väldigt stora jämställdhetsproblem under lång tid. Under de femton år som var innan vi tillträdde var det ju i stort sett inga förbättringar i löneskillnaderna mellan män och kvinnor och det är ett stort bekymmer. Nu har vi via jobbskatteavdrag och en tydlig arbetslinje börjat reversera den bekymmersamma utvecklingen", säger han i en kommentar till Sveriges radio.
Reversera är synonymt med backa och nog har Borg rätt i att regeringen backar utvecklingen, men inte från utan mot mer ekonomiska bekymmer. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor kan regeringen inte lastas för, men däremot att den med sin ekonomiska fördelningspolitik ökat inkomstklyftorna.
Inte bara mellan män och kvinnor utan också mellan rik och fattig, mellan sjuk och frisk, mellan de som har arbete och de som blir arbetslösa, mellan ålderspensionärer och de som ännu är i arbete, mellan storstad och landsort. Med skattesystemet som verktyg har regeringen gjort svenska folkets inkomster olika mycket värda beroende på vem som står för utbetalningen. Det torde vara unikt.
I den kris som nu breder ut sig får också männen erfara tuffa konsekvenser av regeringens arbetslinje. Som arbetslösa förlorar de halva lönen och hela jobbskatteavdraget. På så vis närmar de sig kvinnornas ekonomiska status. Istället för att kvinnorna blir rikare, blir männen fattigare. Det kan man verkligen kalla att reversera utvecklingen. För hela nationen.