Alliansen och den magiska 1 000-lappen

BOSTADSPOLITIK. Regeringen Reinfeldt ska avskaffa alla statliga bidrag till bostadsbyggande. Byggstopp för hyresrätter och chockhöjda hyror väntar, men bostadsminister Mats Odell viftar käckt med den magiska tusenlappen. Tusenlappen, som inte är tusen kronor, men ändå ska räcka till allt.

Piteå2006-11-02 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I valet 2002 lovade socialdemokraterna ökat stöd för att få fart på bostadsbyggandet. Målet var 120 000 nya hyreslägenheter under mandatperioden. Med hjälp av 2,5 miljarder kronor i räntebidrag och investeringsbidrag har målet överträffats med råge. Behovet är fortfarande stort, bostadsbrist råder i var fjärde mindre kommun; dit hör Piteå, och planerna var att öka på byggandet av studentbostäder och små hyreslägenheter till rimliga priser, som också unga med små ekonomiska möjligheter har råd att hyra.

I socialdemokraternas vårbudget ingick också att staten skulle gå in som garant så att personer under 29 år skulle få möjlighet till ett hyreskontrakt även om de inte har fast inkomst. Ett humant grepp. Egen bostad betyder så oerhört mycket för självkänslan och den personliga utvecklingen.



Den nya regeringen har andra planer och klyftorna i samhället kommer att öka. Skillnaden mellan dem som har och inte har kommer att bli än tydligare. I bostadspolitiken stimuleras privat ägande. Fastighetsskatten ska sänkas, på sikt slopas, och bostadsrättsföreningar befrias från inkomstskatt. Det ska också bli enklare att göra om hyresrätter till bostadsrätter så att den som har råd, kan köpa sin eller någon annans lägenhet. Den som inte har råd får flytta. Någon annanstans.

Uteblivna skatteintäkter måste finansieras. En bit på väg når regeringen genom att slopa allt statligt stöd till hyresrätter och studentbostäder. Genom att avskaffa både räntebidrag och investeringsbidrag till hyresbostäder får regeringen ihop 1,5 miljarder kronor åren 2007 och 2008. För byggen som startas efter 31 december i år blir det överhuvudtaget inget statligt stöd och redan beviljat stöd minskas retroaktivt.



För dem som äger sin bostad, framför allt i attraktiva områden, betyder regeringens budgetpolitik avsevärt billigare boende. Medelklassen och överklassen gynnas. Ekonomiskt svaga grupper missgynnas. Ungdomar, invandrare , kvinnor och ensamföräldrar hamnar som vanligt på svagisen.

Hyresgästföreningens beräkningar visar att den nya bostadspolitiken är rena katastrofen för dem som hyr sin bostad. Hyrorna chockhöjs. Inte bara i nybyggen, utan också i redan byggda och planerade lägenheter. Hyran för en tvårummare byggd efter 1992 kan stiga med 800-1 400 kronor per månad.



Det är ett förfärligt slag mot alla som inte har råd att äga sin bostad. Och inte heller vill. Att äga sin bostad är inte bara positivt. Det är inte allt för många år sedan folk tvingades sälja sina belånade bostadsrätter till underpris. Brist på hyreslägenheter stoppar inflyttning i kommuner och hindrar rörlighet på arbetsmarknaden.

Satsningen på billigare bostadsrätter och enklare regler för att göra om hyresrätter till bostadsrätter ser bostadsminister Mats Odell som ökad valfrihet. Ja, för dem som har ekonomisk styrka att välja.

De andra har inget val. Trångboddheten bland barnfamiljerna, i synnerhet bland ensamstående med barn, är utbredd. Den lär inte minska.



Bostadsminister Mats Odell tror inte på Hyresgästföreningens beräkningar. Anser dem partiska. Och dessutom viftar han med den sänkta fastighetsskatten som ska ge lägre hyror också i hyresrätter och så "jobbavdraget" - den där tusenlappen som för de allra flesta för länge sedan krympt till några hundralappar, men ändå ska räcka till att betala några hundra i höjd a-kassa , höjd bilförsäkring, dyrare medicin, dyrare läkarbesök och därtill ökad konsumtion. Och alla har inte jobb. Dit hör studenter, arbetslösa och sjukskrivna. För dem blir det inga sänkningar. Bara höjningar och, i många fall, dyrare boende.

Läs mer om