Alliansen inför tuffare tider
Ekonomi. Priserna ökar, tillväxten har bromsats upp. För ett halvår sedan spådde finansminister Anders Borg att tillväxten 2008 skulle hamna kring tre procent. Nu blir det inte så. Tillväxten i svensk ekonomi är just nu lika med noll.
Finansminister Anders Borg har förhoppningsvis haft det bra under semestern. Nu ska en höstbudget formuleras. Allt medan den svenska ekonomin bromsats upp.
Foto: MARKO WRAMÉN
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Fakta talar sitt tydliga språk: arbetslösheten har ökat det senaste året, inte minst ungdomsarbetslösheten. Hushållen håller allt hårdare i plånboken och är lika pessimistiska om den framtida ekonomiska utvecklingen som under 1990-talets krisår. Lägg därtill höjda räntor och ökad inflation. Anders Borg borgar inte för en god ekonomisk utveckling, och allt som går snett kan inte skyllas på omvärlden.
Detta samtidigt som regeringen är osäker och oenig om hur man ska möta den nya hårdare verkligheten. Läget är minst sagt knepigt.
Finansminister Anders Borg tycks inte vara direkt flexibel i sitt ekonomiska tänkande utan följer läroboken. Nu måste han både gasa och bromsa, men frågan är om han klarar detta konststycke.
Det regnväder i svensk ekonomi som Anders Borg talat om är inte längre bara spridda skurar utan börjar likna ett skyfall. Nu säger den moderatledda regeringen att man ska satsa minst 30 miljarder för att få fart på ekonomin, skattesänkningar som framförallt gynnar höginkomsttagare.
Det lär inte få fart på ekonomin.
Samtidigt börjar sammanhållningen i högeralliansen ifrågasättas.
Centern vill sänka arbetsgivaravgifterna medan moderaterna vill sänka bolagsskatten. Om Borg och Reinfeldt anser att konsumtionen ska stimuleras är risken att inflationen ökar. Det är att välja mellan pest och kolera. Frågan är om den borgerliga regeringen har förmågan att reda ut begreppen.
Arbetslinjen tycks dessutom ha hamnat i ordentligt bakvatten. Detta efter att drygt 500 000 lämnat a-kassan. Bara under den senaste månaden omkring 10 000. Hur ska de få en försörjning om lågkonjunkturen blir allt djupare och jobben försvinner? En jobblinje med allt färre jobb. Borg har ett problem.
Det har gått två år sedan vi fick en borgerlig regering. Nu kommer problemen och därmed också en tuffare tillvaro för allt fler medborgare. Anders Borg kommer säkert att ro hem sin höstbudget, men om nedgången i ekonomin fortsätter, och arbetslösheten växer, kommer alliansregeringen att få än större problem. Nästa höstbudget kan bli en riktig huvudvärk. Allt medan Mona Sahlin och Thomas Östros kan ta det lugnt.
Medborgarnas tilltro till regeringen blir dessutom allt sämre. I de flesta opinionsmätningar ligger oppositionen mellan 10 och 15 procent högre än regeringen Reinfeldt. Och så kommer en lågkonjunktur.
Det blir tuffa tider för Reinfeldt och Borg.
Sanningen är att alliansregeringen har försämrat för många. Trycket på kommunerna och socialbidragssystemet har blivit allt tydligare. Fler människor har hamnat i utanförskap. Arbetslinjen har varit regeringens mantra, men nu krackelerar det. Höstbudgeten lär inte ge alla svar och lugna dem som redan blivit arbetslösa. Det är dystert. Problemen hopar sig för finansminister Anders Borg och arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin.
För alliansregeringen kan den snabba konjunkturnedgången, parad med ökad inflation bli ett trovärdighetsproblem. Förtroendet för alliansregeringens ekonomiska politik har redan börjat erodera.
Högerregeringen befinner sig i en helt annan värld än de arbetslösa, sjuka och förtidspensionerade och alla andra som har det svårt att få ekonomin att gå ihop. Det är de sämst ställda som får betala notan.
Tillväxten har gått i stå och arbetslösheten ökar. De flesta experter menar att konjunkturen, och därmed tillväxten, kommer att bromsas upp ytterligare under resten av året.