Alliansen i fortsatt bakvatten
OPINION. Tillsammans når de fyra borgerliga partierna drygt 40,2 procents stöd i Sifo:s junimätning. Kristdemokraterna, och numera också centern, balanserar kring fyraprocentsspärren, med sin respektive 4,4 procent och 5,5 procent, men inte heller folkpartiet rosar den politiska marknaden. Socialdemokraterna ensamma stöds av 41,6 procent av väljarna.
Mona Sahlin kan inför politikens sommarlov glädja sig åt att socialdemokraterna ensamma fortfarande är större än de fyra allianspartierna tillsammans.
Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Allianspartiernas dåliga opinionssiffror har trots allt inte vänt. Den förda politiken har inte lockat nya väljare. Jobblinjen är säkert bra på papper, men har spätts på med nedskärningar och försämringar i många människors grundtrygghet.
Mantrat om jobblinjen har därmed devalverats och trovärdigheten i politiken urholkats, men jobblinjetjatet kommer säkert att fortsätta även nu när varslen ökar och allt fler blir arbetslösa.
Gapet mellan de politiska blocken är fortsatt dryga 13 procent till fördel för oppositionen. Uppförsbacken för Fredrik Reinfeldt är fortsatt tung. Detta trots en rad kompromisser och återtåg gentemot den egna politiken. Ett övergripande intryck är att regeringsföreträdarna blivit allt mer modstulna och alla försöker profilera sin egen politik.
Maud Olofsson vill sänka arbetsgivaravgiften. Fredrik Reinfeldt ger kalla handen. Jan Björklund och hans folkparti vill att Sverige ska gå med i Nato. Det tre övriga allianspartierna ger kalla handen. Göran Hägglund sliter håret för att kunna lösa upp frågan om homoäktenskap, där han står ensam mot de övriga allianspartierna.
Sanningen är att sämre a-kassa, sämre sjukförsäkring och en hånfull attityd mot dem som har svårt att hävda sig i samhället retar upp folk.
De flesta av oss känner någon i vår närhet som har svårt att få jobb eller är sjuk, men som ifrågasätts och jagas av nitiska byråkrater med ryggstöd från högeralliansen. Dessutom har landets pensionärer inte fått en krona extra av den högkonjunktur som nu håller på att klinga av.
Bortsett från det fortsatt stora avståndet mellan opposition och regering är det sverigedemokraternas uppgång i Sifo som överraskar. Om det vore val i dag och Sifo:s siffror gälla skulle partiet komma in i riksdagen. Väljarstödet är 4,2 procent, men i förra veckans SCB- mätning nådde man bara 2,8 procent. Osäkerheten om Sverigedemokraternas styrka i väljaropinionen är därför fortsatt stor.
Nu har partiet en bas i att de har 280 mandat i olika kommunfullmäktige och finns representerade i nästan hälften av landets kommuner och de bygger vidare på att komma in i riksdagen 2010.
Glöm inte att sverigedemokraterna är ett i grunden kvinnofientligt och invandrarfientligt parti. Som så riktigt socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog betonar. Släpp inte fram dem ! Därför måste de etablerade partierna ta debatten och avslöja sverigedemokraternas dolda agenda.
När det kommer till kritan är det en helt annan verklighet än det politiska opinionsläget i juni 2008 som avgör var rösterna läggs i valet 2010. Det vet både Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. Drygt två år i politiken är en lång tid. Mycket kan förändras.
Övervikten för oppositionen är fortsatt massiv. Socialdemokraterna är även efter denna Sifo-mätning ensamt större än högeralliansens fyra partier tillsammans.
Fredrik Reinfeldt och alliansen har inga bra svar på medborgarnas frågor. Därför befinner de sig i opinionsskugga. Mona Sahlin har just nu förlig vind i ryggen, men jobbet fram till valet 2010 blir tufft.