Alliansen bäddar för fattiglöner
ISKALLT. Bättre att vara rik och frisk än fattig och sjuk. Det tycks vara den borgerliga alliansens valspråk. Skattebonus och slopade skatter för den som har jobb, villa och förmögenhet. Sänkt ersättning och höjda kostnader för den som är arbetslös och sjuk. Det är drag under galoscherna igen. Iskallt drag.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
arbetsgivarna fick rätt att utan vidare sparka ut ungdomar under 26 år till en arbetslöshet med sänkt
ersättning från a-kassan. Fiffigheten ligger, enligt centerledaren, i att ungdomarna får in en fot på arbetsmarknaden. Ett väldigt onödigt påhitt. Arbetsmarknadens utbud av korttidsanställningar och provanställningar är väl tillgodosett.
Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har en allvarlig och statsmannamässig framtoning, när han ska övertyga om att nyckeln till fler jobb ligger i försämrad a-kassa. För att få ihop till skatteavdraget runt tusen kronor för dem som jobbar och sänkt arbetsgivaravgift för företagarna måste ersättningen i a-kassan sänkas. Rejält. Då blir jobben fler.
300 000 nya jobb ska borgerligheten skapa. Det är, för att citera SVT:s politiske reporter Mats Knutson, inte mycket att komma med för en Allians som hävdar att arbetslösheten i Sverige är 1,2 miljoner. Moderatledaren höjde för övrigt budet till 1,5 miljoner arbetslösa i SVT:s utfrågning. Denna massa av arbetslösa ska i Alliansens Sverige få klara sig med en ersättning på 680 kronor under de första 100 dagarna, efter 200 dagar sjunker nivån från 80 till 70 procent och efter 300 dagar får den arbetslöse dra sig fram på 65 procents ersättning.
LO har räknat fram att alliansens politik slår oerhört hårt mot lågavlönade. En långtidsarbetslös kommunalarbetare med 17 000 kronor i månadslön förlorar 1 700 kronor i månaden efter 200 dagar. I det läget börjar den arbetslöse bli tillräckligt mör för att ta ett riktigt låglönejobb. LO-ekonomerna Dan Andersson och Albin Kainelainen
skissar på ett nytt låglöneproletariat med fattiglöner som ger 8 000-9 000 kronor efter skatt. (DN Debatt 4/9). De stödjer sig på ekonomisk forskning som entydigt visar att sänkt ersättning från a-kassan pressar ned de lägsta lönerna, inte bara för de arbetslösa utan även för de lågavlönade som redan har jobb.
Den omtalade 1 000-lappen som ska göra det så lockande att jobba, krympte i söndags till 500 kronor. De 38 miljarderna i sänkt skatt används inte bara till att ge skatterabatt till dem som jobbar. Miljarderna används också för att bekämpa a-kassan och facket. Samtidigt som ersättningen från a-kassan försämras, höjs avgiften med upp till 300 kronor i månaden. Därtill kommer att avdragsrätten för a-kasse- och fackföreningsavgiften försvinner.
Och långt ifrån alla får ens 500 kronor. De absolut mesta av de 38 miljarderna går till dem som redan jobbar heltid och har de högsta inkomsterna. Pensionärer, förtidspensionärer och arbetslösa får ingenting. De får avstå och de fråntas. På detta kommer kraftigt höjd trafikförsäkring. Folksams beräkningar visar att för bilar blir höjningen över 100 procent. En 25-årig kille, bosatt i lägenhet i Luleå, som kör 2 500 mil per år med sin Saab, årsmodell 95, får en höjning från 2 926 kronor till 6 349 kronor. En höjning med 3 423 kronor. Där försvann nog det sista av "jobbavdraget".
Höginkomsttagarna får också de vara med och betala fördyringarna, men det är också dom som får ut mest av skattebonusen, den sänkta fastighetsskatten och slopade förmögenhetsskatten. Till den som har ska varda givet. Den fattige får slåss med andra fattiga om låglönejobben.
Är det här värdigt Sverige? Ett Sverige med strålande statsfinanser och sjudande högkonjunktur?