Allians med moderat dominans

Piteå2009-04-23 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den senaste tidens goda opinionssiffror har fått kammen och självtilliten att växa hos de "nya moderaterna". Det började med att finansminister Anders Borg riktade kraftig kritik mot de svenska storbankerna och uppmanade medborgarna att ta kontakt med sin bank för att få besked om varför boräntorna inte sänks i samma takt som Riksbankens reporänta.
Sedan har han uttalat att Svensk Näringsliv är egoistiskt i sin syn på samhällsutvecklingen. Nu vill han att de statliga AP-fonderna ska sätta stopp för bonusar i de företag, där de har stora aktieinnehav. Inte fel.

Tidigare har vi fått besked om att moderaterna inte vill avskaffa värnskatten. Inte ens om man vinner valet 2010. I sitt valmanifest 2006 var de fyra allianspartierna eniga om att den så orättvisa värnskatten var en av de första skatter som skulle dumpas. Nu styr de nya moderaterna. Småpartierna i högeralliansen får nöja sig med att rätta in sig i ledet.
Parentetiskt så drar värnskatten, som betalas av personer med mer än 42 000 kronor i månaden i inkomst, in 5 miljarder kronor till statskassan. Pengar som säkert behövs i finanskrisens spår.

De många moderata utspelen har inte alltid mötts av jubel bland stödpartierna. Folkpartiledaren Jan Björklund känner sig trampad på tårna vad gäller värnskatten, som han vill ha bort. Ju snabbare desto bättre. Det är en "straffskatt", säger Björklund, men regeringen vill han inte lämna. Moderaterna vill förstås markera profilen som det "nya arbetarpartiet" och bevisa att uppställningen för rättvisa inte bara är tunn fernissa.
Utspelen kommer dessutom i eTT tacksamt läge, där oppositionen är mer eller mindre förlamad i sitt sökande för att hitta de rätta och framgångsrika samarbetsformerna. Moderaterna kan tuta och köra medan Mona Sahlins rödgröna allians spretar åt olika håll.

Men högeralliansen har problem med trovärdigheten. Arbetslösheten ökar snabbare i vårt land än i övriga EU. Inte minst bland ungdomar. Alliansens jobbpolitik har havererat. Samtidigt som kostnaderna för arbetslösheten ökar. Nu talas det mycket tyst om utanförskap i ett bidrags-Sverige och om arbetslinjen.
I högkonjunktur körde man hårt med sina budskap. I en galopperande lågkonjunktur är tonläget mer än lågt. Alliansen tycks inte ha kraften till en politik som skapar nya jobb. Samtidigt behövs investeringar för att reparera miljonprogrammets många bostäder, för att bygga vägar och förbättra landets järnvägar, Norrbottniabanan. Allt som kan ge nya arbetstillfällen. Reinfeldt, Borg och Littorin, trion som bestämmer i regeringen, ligger lågt och hoppas att konjunkturen snart vänder. Detta medan verkligheten pekar mot ett helt annat håll.

Om Mona Sahlin och socialdemokraterna får ordning på sin allians finns gott om utrymme för en aktiv oppositionspolitik, som kan vända dagens nedåtgående opinionssiffror. Utan en tydlig alternativ politik kan moderaterna fortsätta att ha det politiska initiativet. De rödgröna måste sätta fart och ge människor en tro om en mer rättvis framtid.
Läs mer om